Se pregateste Rusia de razboi cu Occidentul? Cat de stabila este Romania in stare de conflict?

1649

La Conferinta privind dezarmarea nucleara ce a avut loc in februarie la Geneva, Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federatie Ruse, a facut o afirmatie grava, menita sa tulbure parteneriatul Europei cu Statele Unite ale Americii: „Existenta unor arme nucleare tactice ale SUA gata de utilizare in Europa nu reprezinta doar o relicva a razboiului rece, ci si o pozitie foarte agresiva…”!

Nici mai mult, nici mai putin, fara nici un filtru dpilomatic, Lavrov a acuzat administratia de la Washington ca planuieste sa uzeze un numar important de rachete, aflate pe teritoriul UE, ca o amenintare directa: „Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca americanii antreneaza fortele armate ale tarilor din Europa pentru utilizarea armelor nucleare tactice impotriva Rusiei”, a subliniat ministrul de externe rus, citat de TASS.

Washingtonul a raspuns ingrijorarii Kremlinului prin urmatorul comumicat al Departamentului de Stat: „Noile noastre arme, care suscita temerile expertilor in privinta relansarii proliferarii nucleare, reprezinta un raspuns la expansiunea capacitatilor nucleare ale Rusiei”.

Din acest dialog, deloc linistitor, intelegem ca cele doua super puteri nucleare, Rusia si SUA isi reasaza capacitatile militare.

Pe acest fundal care ne aminteste de Razboiul Rece, se desfasoara si alte capitole ingrijoratoare. Vladimir Gutenev, presedintele Comisiei pentru dezvoltarea sectorului de aparare si a complexului militar-industrial din cadrul Dumei de Stat a recunoscut ca Rusia este capabila sa penetreze scuturile anti-racheta si sistemele radar ale NATO. Astfel, zilele trecute, patru avioane de lupta Suhoi Su-57, invizibile pe radar, au patruns in Siria peste teritoriile controlate de kurzii sprijiniti de americani.

Suhoi Su-57 cunoscut si ca PAK-FA este un avion de lupta din a cincea generatie care a intrat in fabricatie de serie in 2017 si care a fost proiectat pentru a inlocui aparatele MIG-29 Fulcrum si Su-27 Flanker. Expertii militari considera ca Suhoi Su-57 este echivalentul avioanelor americane F-22 Raptor si F-35 Lighting.

Romania, care alaturi de Polonia, gazduieste componenetele scutului anti-racheta de la Deveselu si care este tara NATO cea mai aproape de granita Federatiei Ruse, a fost amenintata voalat de Serghei Shoigu, ministrul apararii care a declarat pe 1 martie ca „elementele amplasate de NATO in Romania, Polonia si Alaska sunt ca o umbrela cu gauri…”

Dupa ce Vladimir Putin a prezentat noile arme ale complexului militaro-industrial, oficialii de la Kremlin, dintre care cei mai vocali au fost Lavrov si Shoiugu au avertizat Europa ca nu este protejata corespunzator de catre partenerul strategic american si ca ar fi bine sa asculte si vocea Moscovei.

„Nu am facut niciodata un secret din planurile noastre (…) Este chiar surprinzator ca, in ciuda tuturor problemelor noastre, Rusia a ramas prima putere nucleare. Nimeni nu voia sa ne vorbeasca, nimeni nu ne asculta. Ascultati-ne acum!”, a spus presedintele rus, in timpul discursului anual in fata Parlamentului.

Cu trei saptamani inaintea alegerilor prezidentiale, Putin a anuntat ca Rusia a dezvoltat o racheta hipersonica, botezata Sarmat, care poate sparge toate sistemele de aparare antiracheta de productie americana:

„Am inceput sa dezvoltam sisteme care nu utilizeaza in general o traiectorie balistica. O racheta de croaziera la joasa altitudine cu o incarcatura nucleara si o traiectorie imprevizibila este invulnerabila pentru toate sistemele existente de aparare antiracheta”, a afirmat presedintele Vladimir Putin.

Russia’s Putin unveils new nuclear missile from CNBC.

Expertii NATO sunt destul de ingrijorati cu privire la noile generatii de arme balistice ale Rusiei, botezand racheta Sarmat „Satana 2”. Aceasta atinge o viteza de 7 km pe secunda si este de 2.000 de ori mai puternica decat bombele atomice care au lovit Hiroshima si Nagasaki in 1945, are o raza de actiune de 10.000 km si poate ajunge in Marea Britanie in cel mult 13 minute. De asemenea, pot fi atinse si orasele de pe coasta de vest si de est ale Statelor Unite.

Racheta atinge o viteza de 7 km pe secunda si nu poate fi interceptata de sistemele anti-racheta ale NATO si nici de radare. Totodata, noua racheta hipersonica poate livra 40 de megatone de focoase.

Igor Sutyagin, expert in sisteme nucleare al Royal United Services Institute din Londra a declarat pentru Daily Mail ca o racheta Sarmat (RS-28) este prevazuta cu 16 focoase nucleare si este capabila sa distruga o zona de marimea Frantei sau de marimea statului Texas.

O alta dovada ca Federatia Rusa se pregateste de razboi este si urmatoarea afirmatie a lui Putin, sustinuta joi in fata Dumei de Stat: „Flota noastra arctica a fost si va fi cea mai puternica din lume. Rusia a marit capacitatea porturilor de trei ori de pe timpul URSS”.

Sunt toate aceste afirmatii predicatele necesare campaniei electorale din Rusia, sau reprezinta o amenintare la adresa paradigmei nord-atlantice? Indiferent de raspuns, Romania ar trebui sa fie pregatita sa reactioneze calm, constructiv si pragmatic. Este nevoie, mai mult ca oricand de inteligenta diplomatica si armonie decizionala, pentru a descuraja orice incercare de destabilizare sociala si mai ales pentru a gasi factori de coeziune, necesari pentru apararea statului!