Se confrunta Romania cu pericolul populismului antioccidental? Cat timp mai dureaza pana la aparitia  partidelor extremiste, anti-semite si euro-sceptice in Parlamentul de la Bucuresti?

1530

Romania a fost blestemata de Ion Iliescu sa practice o „democratie originala”, fara proiect, fara ideologie, fara filozofie politica, dar mai ales fara nici o morala… Daca vrem sa fim eleganti, haideti sa afirmam ca suntem prea novici in ale libertatii responsabile, incat devenim foarte usor victime ale populismului si a tezelor i-liberale…

Cele mai recente crize economice, dar mai ales chestiunea cotelor de refugiati pe care UE le-a repartizat tuturor tarilor membre, au condus la disensiuni intre Buruxelles si Budapesta, Varsovia… Nici chiar tarile cu democratie consolidata, precum Franta si Germania nu sunt scutite de euroscepticism si revizionism xenofob si extremism.

Societatea romaneasca este inca nematurizata, intrucata pietele libere si paradigma democratiei occidentale abia daca insumeaza doua decenii. Nu avem inca acel instinct de a deosebi adevarul de manipulare si mai ales de a face diferenta dintre promisiuni electorale desarte si posibilitati concrete de dezvoltare, ceea ce ne vulnerabilizeaza in fata atacului programat al Federatiei Ruse, ca parte a Razboiului Perceptiv.

Intr-o analiza publicata de EUobserver se trage un semnal de alarma cu privire la tendinta unor lideri  de a gripa mecanismul de functionare a Uniunii Europene. Astfel in Ungaria, Polonia, Cehia si recent in Bulgaria si Romania se manifesta planurile unor lideri populisti si iresponsabili de a ataca libertatea Justitiei si a impiedica libera exprimare, pentru a mentine statusqvo-ul regimurilor corupte de sorginte comunista, aflate in relatii oculte cu decidentii de la Kremlin.

Una dintre deosebirile majore dintre tarile estice si cele occidentale, care accentueaza euroscepticimul este ca in fostele state socialiste, clasa de mijloc aproape ca nu exista, ceea ce naste o prapastie intre elitele economice si majoritatea populatiei, tinuta in saracie, incultura si promiscuitate.

In ciuda faptului, ca la Bucuresti, majoritatea politica se revendica din curentul de gandire socialist, statul dovedeste o capacitate foarte redusa de redistribuire echilibrata a veniturilor pe cap de locuitor si mai ales de a le oferi oportunitati celor saraci. Apoi, socul tranziţiei de la comunism la democratie a fost mult mai mare decât s-a anticipat. In Romania, mai ales, dar si celelalte foste state ocupate de sovietici pana in 1989, societatea civila a primit lovituri serioase pe mai multe niveluri: economic, politic, social, cultural si religios. In timp ce  oraşele importante se occidentalizau rapid, zonele de provincie au fost uitate in eforturile de dezvoltare economică şi de adoptare a standardelor europene.

O statistica a EUobserver constata ca pentru a ajunge la nivelul de prosperitate al Germaniei, ungurii si polonezii ar trebui sa munceasca asiduu inca vreo 40 de ani, iar romanii si bulgarii, daca scapa de coruptia sistemica ar atinge pragul de dezvoltare occidental in 70 de ani de acum inainte…

Unul dintre factorii care accentueaza euroscepticsmul populistilor, este si faptul ca Bruxelles-ul a impus niste standarde si conditii pentru acceptarea in Spatiul Shengen, pe care liderii politici, cel putin din Romania, Ungaria, Polonia si Bulgaria, le incalca sistematic: lupta anti coruptie, independenta Justitiei si respectarea libertatilor si a drepturilor omului.

Insa exista si motive foarte concrete pentru care esticii sa fie suparati pe occidentali. Unul dintre ele, este legat de dublul standard practicat de tarile dezvoltate. In estul continentului, companiile occidentale vand marfuri mult mai slabe calitativ, la acelasi pret cu cele standardizate pe pietele vestice. Exista inca, din nefericire, o aroganta evidenta a Bruxelles-ului fata de „saracii din est”, iar unele decizii luate la nivel comunitar reflecta nevoile societatilor post industriale din Occident si nu prea tin cont de problematica Estului, slab dezvolatat industrial si o forta de productie mult diminuata din cauza extinderii multinationalelor.

De cele mai multe ori, vocea Estului se aude foarte incet, in Parlamentul European, iar fostele state comuniste sunt inferior reprezentate in institutiile majore ale UE…

Pe acest fond real de tensiuni, inca mocnite intre Est si Vest, curentele extremiste, populiste, sovine si xenofobe gasesc terenul propice dezvoltarii si intoxicarii unei populatii obosite de saracie si confuzate de manipulare si propaganda. Desi Romania, s-a tinut bine pe pozitii, pana acum, neexistand partide asumat anti occidentale, pare ca a intrat intr-o zona gri, impredictibila si euro-sceptica, condusa chiar de catre liderii majoritatii parlamentare PSD-ALDE.

Curand, a fost lansat pe piata politica din Romania o formatiune asumat euro-sceptica: Neamul Romanesc format din fosti membri a serviciilor secrete comuniste si ofiteri in rezerva, care isi asuma in statut sa „elibereze Romania de sub jugul colonial al Occientului”

Cine isi uita istoria, este condamnat sa o repete!