Scrisoare deschisa catre mine insumi: Intrebari fara raspuns ale unui roman obosit de propria-i existenta!

38018

Romania este astazi sufocata de ceea ce Marx spunea ca reprezinta cel mai rau cosmar al utopiei comuniste: Burghezia Rosie! Daca dorim sa ne vindecam de flagelul mortal care ne seaca toate energiile creative, numit atat de sugestiv si de corect, Ciuma Rosie, trebuie sa acceptam faptul ca am devenit o societate profund bolnava!

Lumea romaneasca este polarizata, schizoida, agresiva si derutata, fara lideri, fara perspectiva si, ceea ce este cu adevarat tragic, fara repere spirituale, morale si etice! Desi ne declaram, majoritari crestini, ne comportam mai degraba ca niste cretini!

Politicienii nostri au incetat sa mai vorbeasca si sa mai prezinte argumente pertinete, preferand sa latre, sa muste si sa se ia la bataie, fie prim studiouri de televiziune, fie in salile de judecata unde se prezinta ca inculpati in dosare de mare coruptie.

Multi dintre jurnalisti, si-au vandut constiinta unor moguli penali, in loc de retorica folosesc interjectii si injuraturi, iar singura lor preocupare nu mai este informare ci propaganda, manipularea si defaimarea valorilor acestui neam!

Tabloidizarea vietii nostre cotidiene a distrus orice urma de discretie si finete in comunicarea interumana. In loc sa fim demni, senini, curajosi si generosi am devenit preocupati exclusiv de necesitati primare, animalice, iar in locul cerului am inceput sa privim doar varful pantofului, bombanind si fiind gata sa-l sfasiem pe cel care nu ne impartaseste arealul de credinte… Ne exhibam fara rusine sexualitatea sordida, facem glume proaste cand vine vorba de principii si lucruri sfinte si ne inghesuim fie la pomeni electorale, fie la promotiile de la supermarketuri. Cine a mai vizitat o biblioteca, o sala de concert… peste tot agentii de pariuri, farmacii, banci… si magazine. Pana si reclamele de la TV, ne prezinta doar hemoroizi, hartie igenica, scurgeri vaginale…

Nici Biserica nu sta mai bine, coruptie, homosexualitate si jocuri imobiliare. Duhovnicii sunt trimisi departe de marile asezari, sa se ajunga greu la ei, in schimb “pomohacii”au devenit noile vedete media… Daca nu ai bani, risti sa mori fara o lumanare sau slujba de pomenire…

Mancam mai prost si mai scump decat fratii nostri europeni, platim comisioane mult mai mari la banci, nu avem drumuri si parca nici sperante, vise, ne lipseste un proiect de tara, in ciuda faptului ca alesii nostri jura cu mana pe Biblie sa contribuie la propasirea spirituala si materiala a poporului roman…

Daca ne referim la stalpii de baza ai oricarei societati civilizate, ne cuprinde o adanca depresie colectiva: Educatia este la pamant, familiile sunt dezbinate, Sanatatea a intrat de mult in putrefactie si totusi nu o ingroapa nimeni. In spitale, singurii care o duc bine sunt gandacii, la morga nu mai merg frigiderele, iar in loc de aer conditionat, bolnavii primesc de la rude evantaie chinezesti… Turismul a devenit o gaura neagra si murdara, Agricultura si Industria au ramas doar niste concepte abstracte, despre Drumuri ce sa mai zic…

Politrucii ne vand cu zambetul pe buze, tot felul de programe de guvernare abracadabrante, ca, mai apoi, sa ne sufoce cu manipulari, dezinformari si propaganda ieftina, doar-doar vom uita promisiunile electorale. Dar ceea ce ma doare cel mai tare la Romania mea este faptul ca ne pierdem speranta, motivatia si credinta ca mai putem schimba ceva. Am devenit rigizi, inerti si avem senzatia ca daca ne revoltam pe Facebook sau injuram in fata televizorului se va putea schimba ceva.

Toate acestea sunt simptomele unei boli sistemice, eu o numesc Ciuma Rosie… si tare mi-e teama ca ne-a obisnuit atat de mult cu raul, incat am capatat cu totii Sindromul Stockholm… ne-am indragostit de calaii nostri! Altfel nu-mi explic cum de-i votam de fiecare data pe cei care au ruinat Romania si ne-au compromis prezentul, ucigandu-ne viitorul!