facebook
sâmbătă, decembrie 3, 2022
Acasă Analize Romania rupta in doua. Razboiul Rece UE-NATO vs Federatia Rusia si China...

Romania rupta in doua. Razboiul Rece UE-NATO vs Federatia Rusia si China se desfasoara zilele acestea la Bucuresti. Iohannis prezideaza Summitul Intermarium in timp ce Dragnea negociaza cu Beijingul

5904

Doua fantome ale istoriei se confrunta furibund de secole, angrenand in dinamica lor evolutia planetara. Cel putin, imediat dupa Revolutia Franceza, paradigmele politice principale au devenit: liberalismul si totalitarismul, traduse astazi in conceptele de nord-atlantism si euroasiatism.

Sa facem o foarte scurta incursiune in istoria ultimilor secole pentru a putea intelege mai bine dimensiunea prezentului in  care ne aflam si mai ales miza fundamantela a conflictului dintre ordinea vestica si cea rasariteana asezand in opozitie LIBERALISMUL cu SOCIALISMUL, COMUNISMUL si I-LIBERALISMUL

Liberalismul a creat un sistem social functional si rezistent, fapt demonstrat de razboiul total declansat impotriva lui de celelalte trei paradigme.

Marx a visat un Eden al proletarilor, descatusati de dogmele religioase, rupti de radacinile patrimoniale si traditionale, eliberati de constrangerile sociale si a declansat un atac furibund asupra Capitalului.

Comunistii au dus mai departe Ura de clasa, declansand razboiul impotriva burgheziei, religiilor, capitalismului si conservatorismului, iar national socialsimul asociat fascismului a introdus in ecuatie superioritatea rasiala si meritocratia autarhica, visand si narcotizand popoarele cu „Reich-ul de 1000 de ani!

Oricat de imperfect este Liberalismul, prin Contractul Social propus de filosofii iluministi ai secolului al XVII-lea, a reusit sa creeze o relatie bilaterala armonioasa intre stat si cetatean, punand in dinamica parlamentarismul pluripartidic, alegerile libere, democratie, libertate de exprimare, egalitate de sanse, economie libera, drepturi si obligatii individuale.

Anti-liberalismul, denumit astazi impropriu si i-liberalism, isi propune prin Doctrina Euroasiatica, de fapt un national bolsevism, cu economie netransparenta si guvernare oligarhica, ultraconservatoare si traditionalista, sa remodeleze lumea dupa doctrina Revolutiei permanente. Speculand slabiciunile Occidentului si mai ales modificand arbitrar, printr-un razboi hibrid, alegeri electorale, aliante militare, decizii politice, Federatia Rusa a provocat SUA criticand si atacand principiile liberalismului, ajuns la stadiul cazut de „neoliberalism consumist, globalist si decadent”.

Dar, oricat de trist a ajuns astazi modelul occidental, atacat atat de doctrinele euroasiatice, cat si de fundamentalismul islamic, cu lipsa de orientare morala si agnosticismul rationalist exacerbat, tor ramane „cea mai posibila dintre lumi”. Toti cei care urasc valorile Vestului, au conturi, proprietati, haine, masini si tehnologie a acelei lumi. Cu toata ura lor in suflet, majoritatea islamistilor traiesc tot in Occident si tot indragostiti de dolar sunt… Nici unui propagandist al Kremlinului nu-i convine sa traisca ca un simplu moscovit, el uraste capitalismul decadent, de la Londra, Paris, New York, Berlin…

Promotorii anti-liberalismului, nostaligicii comunisti si nationalisti-extremisti, prietenii lui Dughin ar trebui sa-si asume onest, atunci cand lauda bolsevismul si nazismul pe care le considera mai bune decat liberalismul si cei 140.000.000 de morti violente cauzate de comunism prin formele lui extreme de stalinism si maoism si cele 6.000.000 de victime ale nazismului.

Horia Roman Patapievici observa la lansarea cartii „Statele Unite si Noua Ordine Mondiala – o dezbatere intre Olavo de Carvalho si Alexandr Dughin”: „In mod normal, in lumea in care noi traim, adica o lume care are in spatele ei, in proximitatea ei, secolul 20, cu siguranta cel mai infam secolul din istoria umanitatii, in care numai in tabara comunista statisticienii crimelor au numarat 140 de milioane de victime, o rusine te impiedica sa revendici cu voce tare doctrine care sunt responsabile de asemenea ucideri in masa. Dupa cum, daca ne referim la Holocaust, la cel de-al doilea razboi mondial si la crimele care sunt de pus in mod direct cu doctrinele fasciste si naziste si numeri zecile de milioane care vin din acest tip de doctrina, sa le invoci azi spunand ca trebuie sa inlaturam cateva lucruri rele din ele si sa pastram ce este bun in ele, dupa parerea mea, ca sa nu spun alte cuvinte tari, este vorba de un moment in care rusinea a disparut din spatiul public.”

Pare ca Europa, mai ales cea occidentala a inceput sa se plictiseasca de „modelul liberal”, se duce o prea tenace lupta cu o prea inversunata ura impotriva valorilor occidentale, mai ales a capitalismului, urat de toti, de la Marx, Lenin, pana la Putin si amicii sai.
Sa le reamintim detractorilor liberalismului ca Modelul Euro-Atlantic a impus cei patru stalpi de stabilitate, pe care nici socialismul, nici comunismul si nici nazismul nu au reusit sa-i destabilizeze, desi se straduie de la Revolutia Franceza incoace.

Iata care sunt pilonii de baza ai doctrinei liberale euroatlantice, care prin modernitate si libertate de exprimare au impus un nivel de trai acceptat de majoritatea populatiei:

  • Capitalism
  • Spiritul stiintific
  • Drepturile omului
  • Separarea Puterilor in Stat

Evident, nici un sistem uman nu poate fi perfect, tinand cont de natura noastra sufleteasca stricata. Liberalismul s-a departat de Credinta si de Spiritualitate, a crezut ca Declaratia Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului este mai importanta decat Biblia. Consumismul si fetisizarea, exacerbarea sexuala, izolarea in lumea virtuala, scaderea testosteronului, lipsa entuziasmului social au facut ca astazi Occidentul sa arate imbatranit, pe alocuri chiar decrepit, imoral si impudic, dar inca functional, mentinand o relatie prietenoasa intre stat si cetatean.

Sistemul anti-liberal ne arata o fata urata si schimonosita, fardata din abundenta care ascunde, sub un zambet prefacut, rictusul dictatorial. Lumea euro-asiatica este bantuita de coruptie, crima organizata, oligarhie, dar cel mai important lucru este ca aici singura sursa de venit pentru stapani se face prin batjocorirea propriei populatii.

Ca sa fac o metafora suficient de plastica, as spune ca relatia dintre stat si cetatean in liberalism si asianism se aseamana cu cea dintr-un cuplu. In Occident, inainte sa se ajunga la consumarea actului sexual, barbatul isi invita iubita la restaurant, la club, la o plimare sub clar de luna, iar dupa, fumeaza impreuna si celebra tigara, pe cand in modelul propus de Dughin, barbatul transpirat si agresiv isi apuca cu brutalitate consoarta, o arunca intr-un colt de camera, isi satura pornirile animalice fara nici un preludiu, iar dupa, ii si trage un varf de cizma in fund, in timp ce o ameninta ca, daca il insala, o omoara… Da, sigur actul sexual e cheia, noi am traduce-o politic in: taxe si impozite…

Si pentru ca l-am pomenit pe ideologul lui Putin, Alexandr Dughin, iata un citat relevant din gandirea sa strategica: „Toti care au o analiza negativa asupra globalizarii, a occidentalizarii si postmodernizarii ar trebui sa isi coordoneze eforturile pentru crearea unei strategii de rezistenta in fata raului omniprezent. Imperiul american trebuie distrus! Scopul meu este sa recrutez soldati pentru lupta impotriva Occidentului si instaurarea imperiului eurasiatic universal!”

Si acum, un pasaj si pentru romanasii nostri, fie inculti, fie ticalosi care fac apologia apropierii de Rusia si ataca furibund Europa si SUA, din care sa inteleaga ca intotdeauna in istorie, tara noastra a fost privita la Moscova ca teritoriu ce la apartine de drept prin „ortodoxie, geografie si ideologie”.

Textul ii apartine lui Patapievici: „Ganditi-va la pozitia voastra ca roman in timp ce o cititi. Proiectul eurasiatic este un proiect care din dpdv national, pentru romani, este un proiect care pune in discutie si de fapt anuleaza statalitatea noastra. Amintiti-va, va rog, de pozitiile lui P.P. Carp. Atat din 1878, atunci cand pacea de la Berlin ne-a impus pierderea Basarabiei de Sud in favoarea aliatului nostru in razboiului cu turcii, care ne-a adus independenta, dar aliat care a stationat in Romania si care nu a mai plecat si care nu ne-a mai recunoscut cobeligeranta, intr-un secol 19 in care, de cel putin cinci ori, trupele tarului ne-au ocupat principatele. Ca romani, amintiti-va de aceasta vana importanta din cultura publica romaneasca, care este nu pozitia antiruseasca, ci pozitia lucida a aprecierii faptului ca, asa cum a spus PP Carp: Nimic cu Rusia in politica. Asta nu inseamna o atitudine ostila fata de Rusia. Absolut deloc. Suntem primii care sa o recunoastem, pentru ca cultura romana este o cultura care a fost extraordinar de deschisa pentru valorile culturii rusesti. Imi vine sa spun, nicaieri nu s-au varsat lacrimi de omotionalitate culturala fata de sensibilitatea rusa cum s-au varsat in cultura romana, pentru ca in privinta asta, romanii sunt realment infratiti cu rusii (…) Politic vorbind, politica ruseasca s-a facut intotdeauna nu cu noi, ci impotriva noastra”…

Si acum sa revenim in zilele noastre, la Romania sfasaita brutal intre cele doua paradigme. Fix in zilele in care presedintele Iohannis gazduieste Summitul Intermarium, la Cotroceni, un mega-eveniment la care participa 9 sefi de state din Europa, cu participarea extraordinara a Germaniei si  un secretar de stat american, Liviu Dragnea secondat de Darius Valcov discuta cu inalti oficiali chinezi, parteneri strategici ai Federatiei Ruse, fixand modaitati de extindere a modelului i-liberal si in Romania, dupa ce acest experiment aproape ca a reusit in Ungaria, Cehia, Polonia si cuprinde rapid si tari cu traditie liberala precum Franta, Italia si tarile nordice…

Asadar, asistam la confrunatare intre axele dominante, chiar pe teritoriul tarii noastre, unde  Iohannis ramane consecvent principiilor Uniunii Europene, ale NATO si SUA, iar Dragnea intreprinde actiuni tot mai concrete de fuziune cu parteneri tributari ordinii euroasiatice, in ciuda afirmatilor fara echivoc ale lui Wess Mitchell, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, care a rostit in iunie 2018 la București, în discursul programatic pentru politica SUA în regiunea Mării Negre și, mai larg, în regiunea Europei Centrale și de Est, urmatorul discurs: „Rusia și China reprezintă modele alternative coerente – cu stabilitate politică, bazată pe autoritarism și forță brută, îngrădirea unor aspecte ale pieței libere care amenință baza funcționării civilizației noastre. În moduri diferite, Rusia și China vor să distrugă modelul occidental. Rusia vrea să dezbine și să fărâmițeze vestul. China vrea să ia locul modelului occidental. Influența Chinei se extinde rapid în regiunea Mării Negre. Inițiativele 16+1 și Centură/Drum al Chinei vor să creeze o alternativă la influența occidentală. Prin intermediul banilor săi, China le oferă țărilor (din regiune) o amanetare a viitorului”.

Apartenenta gruparii Dragnea la modelul de functionare i-liberal de inspiratie euroasiatica este demonstrata de suma prestatiilor anti occidentale, atat de laudate de oficinele de propaganda ale Kremlinului. Astfel, comunicatorii dughinisti, Valcov, Plesoianu, Renatte Weber, Ioan Mircea Pascu, Tariceanu, Dancila, Olguta Vasilescu si alte triste figuri acuza fara perdea ca multinationalele si americanii trateaza Romania ca pe o colonie, ca nu aduc substanta economica, ca ne fura resursele naturale, ca ne impun un model decadent de acceptare a minoritatilor si imigrantilor.

E foarte usor de urmarit cum prestatia generala a lui Dragnea, imediat dupa castigarea alegerilor generale din 2016, tradeaza o distantare din ce in ce mai profunda de valorile occidentale, de partnerii europeni si americani si o intampinare cu bratele deschise ale predicatelor i-liberale de inspiratie orientala, personificate in lideri precum Netanyahu, Erdogan, Xi Jiping si Putin…

Fix la polul opus se plaseaza administratia de la Cotroceni, care in ciuda tuturor obstacolelor puse de guvernul Dancila s-a concentrat pe desfasurarea Initiativei Celor Trei Mari (Neagră, Baltică și Adriatică), care enunta doua obictive fundamentale:

  • stoparea influentei economico-politice a Chinei și Rusiei în Europa de Est.
  • cresterea influentei americane in economia si securitatea regionala.

In timp ce presedintele Iohannis ramane sustinatorul politic cel mai important al  parteneriatului strategic cu SUA, dar si reprezentantul valorilor europene in regiune, prin invitarea Germaniei ca jucator principal in construirea alternativelor ofensivei economice a Chinei si militare  a Federatie Ruse, cu toate componentele Razboiului Hibrid, prin care incearca schimbarea perceptiilor in lumea civilizata, Dragnea si acolitii cauta cu obstinatie mufarea economiei romanesti la reteaua de tip oligarhic promovata de Beijing si Moscova, cu o foarte interesanta interfata a unor companii israeliene…

Modelul i-liberal a pastruns in intestinele sistemului guvernamental de la Bucuresti prin coruperea unor lideri fara personalitate si viziune, conditionati de dosare penale si care au fost trecuti pe listele cu „nefrecventabili” ale marilor cancelarii occidentale.

Si iata cat de ciudat, aproape paradoxal, cei mai importanti lideri politici ai Romaniei lucreaza independent si se situeaza pe pozitii fundamental divergente, divizand si impiedicand dezvolatea unitara a tarii…Iohannis prezideaza Summitul Intermarium unde se pun bazele unei platforme economce si militare comune ale riveranelor la Marea Neagra, Baltica si Adriatica, apararea valorilor nord-atlantice si asigurarea de resurse energetice alternative la gazul rusesc, precum si combaterea Fake News-ului promovat de Kremlin care defineste epoca Post Adevarului, fix in acelasi timp in care Dragnea se intalneste cu Shen Yueyue, vicepreşedinte al Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului Chinez şi preşedinte al Federaţiei Femeilor din Întreaga Chină, anuntand ofical că o companie chineză de stat a câștigat prima licitație cu bani publici din România: refacerea drumurilor din Vrancea, un contract acordat de CNAIR, companie de drumuri controlată de Narcis Neaga, un locotent important al Mafiei  PSD.

Ne aflam, asadar in plina confruntare, aproape ca intr-un razboi rece, intre valorile lumii libere si „democratia”de tip oligarhic promovata ideologic si economic de Rusia si China. Oare cine va reusi sa convinga poporul roman ca reprezinta calea cea mai sigura catre prosperitate, independenta si stabilitate?