Pe 18 martie 2018, Putin va fi inscaunat ca Tar ad vittam al Federatiei Ruse. Urmeaza renasterea URSS-ului?

1610

Putin se pregateste, la 65 de ani sa devina de facto Tarul Maicii Rusia. Iata ca dupa ce chinezii au consfintit ca mandatul presedintelui Xi este nelimitat, a venit randul Rusiei sa afirme despre presedintele sau, ca are nevoie de timp nelimitat, pentru faurirea visului imperial si instaurarea ordinii tariste asupra unei parti a lumii. Actiunile Federatiei in Siria, sprijinul nuclear acordat Coreei de Nord si implicarea serviciilor de la Kremlin in vicierea alegerilor electorale din SUA si unele tari europene, precum si frontul deschis din Peninsula Crimeei sunt suficiente pentru a trage aceasta concluzie, trista pentru democratie si periculoasa pentru pacea globala.

Fiind singurul candidat pentru functia suprema, Putin se confrunta cu sine insusi, obligandu-si cetatenii sa accepte faptul ca regimul sau este singurul capabil sa redea Rusiei, maretia defunctei URSS. Pentru a aduce oamenii la vot, in lipsa unei confruntari electorale interne, oamenii lui Putin folosesc tehnicile clasice de propaganda, manipulare si dezinformare, prezentand opiniei publice, filmulete despre suprematia armamentului din dotare, clipuri cu rusoaice frumoase si cam decoltate, teze alarmiste cu privire la intentia Occidentului de a ataca ordinea impusa de Moscova.

Neputandu-se lauda cu prosperiatatea propriilor cetateni si neputand promova cu adevarat valori politice aspirationale, Vladimir Putin a ales cartea revizionismului si a sfidarii dreptului international, incalcarea tratatelor de neproliferare nucleara, pe care le motiveaza ca singura cale de impunere a Rusiei ca jucator global. Ce daca cetateanul rus se confrunta cu mari probleme economice si financiare, el trebuie, din patriotism desigur, sa reziste si sa se sacrifice pentru faurirea unui vis maret! Rusii sunt obisnuiti cu asta, sa ne reamintim de rezistenta de la Stalingrad, unde soldatii ajunsesera sa isi manance conationalii morti si sa accepte ca daca nu se lasa omorati de nemti, vor fi impuscati din spate de comisarii NKVD.

Putin este in antecamera celui de al patrulea mandat prezidential, alegerile vor avea loc pe 18 martie, iar prestatia lui din ultimile zile ne ofera imaginea unui dictator, destul de nesigur si vulnerabil, care cheama la vot un numar mare de cetateni care s-au nascut in timpul primului sau mandat si carora, pentru a le starni entuziasmul si spiritul de sacrificiu le ofera, in loc de un raport de activiatate al ultimilor 18 ani, o propaganda militarista si agresiva.

Din nefericiere pentru electoratul rus, proiectul de putere al lui Putin nu are nici o legatura cu modernizarea, democratizarea, independnta institutiilor statului fata de decidentii politici, dezvoltarea economica si cresterea nivelului de trai, ci se circumscrie evident planului de readucere a Rusiei la masa celor mai importanti actori globali: SUA, Europa si China, indiferent de pretul pe care populatia din Federatie il va plati pentru concretizarea visului lui Putin de refacere a URSS.Singurul opozant, Navalnai, a fost interzis, e arestat, amendat si eliberat dupa bunul plac al autoritatilor.

Faptul ca inaintea alegerilor prezidentiale, la care participa singur acelasi Putin care probabil va obtine 80-85 % din sufragii, nu a fost prezentat un raport tehnic, amanuntit si argumentat cu privire la propasirea materiala si spirituala a poporului rus, ma face sa cred ca nu exista nici un proiect economic sustenabil. Mare parte din efortul regimului pentru a primi inca un vot de incredere din partea unei populatii tinuta in teroare si obedienta de peste 100 de ani, este gasirea unor raspunsuri convingatoare cu privire la incalcarea dreptului international, izolare, prabusirea prestigiului si acuzatiile de complicitate si responsabilitate la nivelul armelor chimice ale lui Bashar Al Assad, al celor nucleare si balistice nord-coreene, cu responsabilitatea pentru macelarirea civililor in Siria si Estul Ucrainei, cu criza demografica, cu precadere a elementului rus, cu fuga de creiere in Occident.

Nici macar subiectul Razboiului Hibrid nu este dezbatut transparent in fata opinei publice. La acest capitol, Putin pur si simplu neaga evidentele, iar ministrul de externe Serghei Lavrov afirma cu aplomb ca Rusia nu s-a implicat niciodata in campanii electorale in tari nord-atlantice. Nici o autoritate a Federatiei nu sufla o vorba in fata propriului electorat despre prezenta trupelor regulate si a fortelor speciale ale armatei ruse in Ucraina si Siria. Numarul sicrielor cu trupurile soldatilor rusi care se intorc din teatrele de operatii nu a fost facut public niciodata.

Intreaga politica, fie ca este extrena, sau interna a Federatiei Ruse se bazeaza pe intrigi, manipulare, propaganda si fake news. Oare cat va mai suporta opinia publica acest mecansim al minciunii care l-au facut pe Putin sa domneasca asemenea unui tar, 18 ani pana acum si care se pregateste sa exercite puterea aboluta, ad vittam?