O viziune teologica asupra geopoliticii! Imperiile omului versus Imparatia lui Dumnezeu, actualitatea Bibliei si Revelatia de pe urma

1522

„Tu, rege, ai vazut; si, iata, un chip; acel chip era mare, infatisarea lui era stralucita stand inaintea fetei tale, iar vederea lui era grozava; un chip al carui cap era de aur curat, ale carui maini si piept si brate erau de argint, al carui pantece si ale carui coapse erau de arama; pulpele ii erau de fier; iar picioarele, o parte de fier si o parte de lut. Te-ai uitat pana cand o piatra taiata din munte, nu de mana, a izbit chipul peste picioarele de fier si de lut si le-a sfaramat de istov. Atunci dintr-o data s-au sfaramat lutul, fierul, arama, argintul si aurul si s-au facut ca praful vara pe arie, si furia vantului le-a spulberat, si loc pentru ele nu s-a mai aflat; iar piatra care lovise chipul s-a facut un munte mare si a umplut tot pamantul. Acestea e visul, iar talcuirea lui o vom spune in fata regelui. Tu, o, rege, esti regele regilor, caruia Dumnezeul cerului i-a dat o imparatie puternica si tare si cinstita. Oriunde locuiesc fiii oamenilor; in mana ta a dat fiarele campului si pasarile cerului si pestii marii, pe tine te-a facut domn peste toate; tu esti capul de aur. Dupa tine se va ridica un alt regat, mai mic decat al tau, si un al treilea regat care este arama si care va avea stapanire peste tot pamantul; si un al patrulea regat, care va fi tare ca fierul; asa cum fierul faramiteaza si supune, tot astfel va faramita el si va supune. Si pentru ca ai vazut ca picioarele si degetele sunt o parte de lut si o parte de fier, regatul va fi impartit; dar in el va fi si ceva din radacina de fier, asa cum ai vazut fierul amestecat cu lutul.Si de vreme ce degetele picioarelor erau o parte de fier si o parte de lut, o parte din regatul acela va fi tare, dar ceva din el se va sfarama. Si pentru ca ai vazut fierul amestecat cu lutul, asa se vor amesteca intru samanta oamenilor, dar de lipit nu se vor lipi, asa cum fierul nu se amesteca cu lutul. Si in zilele acelor regi, Dumnezeul cerului va ridica o imparatie care-n veci nu va fi nimicita; imparatia Lui nu va fi lasata unui alt popor, ci va faramita si va vantura toate regatele, iar ea va ramane in veci . Asa cum ai vazut ca o piatra a fost taiata din munte, dar nu de mana, si a sfaramat lutul, fierul, arama, argintul si aurul, marele Dumnezeu i-a aratat regelui ce anume se va petrece dupa aceasta; visul e adevarat, iar talcuirea lui e neindoielnica”. Atunci regele Nabucodonosor a cazut cu fata la pamant si i s-a inchinat lui Daniel si a dat porunci sa i se aduca jertfe si tamaieri. Si raspunzand regele, i-a zis lui Daniel: „Cu adevarat, Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor si Domnul regilor, Cel ce descopera taine; caci tu ai fost in stare sa descoperi aceasta taina”.

Daniel, 2:31-47

Cu piosenia specifica oricarui muritor, sa incercam sa talmacim, cu argumente teologice, atat visul maretului Nabucodonosor, cat si interpretarea vie si care se intinde peste timp, a omului lui Dumnezeu, cel care a fost proorocul si profetul Daniel, pornind de la simbolica statuie compusa din aur, argint, arama, fier si fier amestecat cu lut.

Capul de aur, reprezinta Imperiul Babilonian condus de insusi Nabucodonosor, primul mare imperiu planetar. Dupa acesta,o alta imparatie,”mai neinsemnata decit a ta ‘’ descrisa prin pieptul si bratele de argint este Imperiul Medo-Persan , urmata de o a treia imparatie , simbolizata prin pintecele si coapsele de arama, care este imperiul Elen

Profetia lui Daniel descrie apoi un al patrulea imperiu, simbolizat prin picioarele de fier, care este Imperiul Roman. Picioarele si degetele statuii din profetie erau parte din fier si parte din lut, aceasta insemnand ca Imperiul Roman va fi divizat ceea ce inseamna ca aceasta imparatie va fi in cele din urma constituita din populatiile unor tari care ‘’ se vor amesteca prin legaturi omenesti de casatorie, dar nu vor fi lipiti unul de altul,dupa cum fierul nu se poate lipi cu lutul ‘’

Daniel explica in continuare: „Dar in vremea acestor imparati (liderii tarilor de lut si de fier) „Dumnezeul cerurilor va ridica o imparatie care nu va fi nimicita niciodata, si care nu va trece sub stapanirea altui popor ‘’ Aceasta este Imparatia Lui Dumnezeu, pe care Iisus Hristos o va instaura la a doua venire a Sa pe pamint. Aceasta explicatie este intarita de Ioan Teologul, in Apocalipsa 11:15 ‘’Si in cer s-au auzit glasuri puternice care ziceau: ‘’Imparatia lumii a trecut in mainile Domnului nostru si ale Hristosului Sau. Si El va imparati in vecii vecilor”

Apocalipsa, cartea profetica finala a Noului Testament releva multe detalii despre al patrulea si ultimul imperiu condus de oameni ce va renaste din propria-i cenusa si va avea toate caracteristicile fostelor imperii. In capitol 13, Ioan descrie viziunile sale despre ”fiara cu zece coarne si sapte capete”: ‘’ Apoi, am statut pe nisipul marii. Si am vazut ridicandu-se din mare o fiara cu zece coarne si sapte capete.; pe coarne avea zece cununi imparatesti, si pe capete avea nume de hula ‘’. In simbolistica profetica, marea reprezinta nu doar intinderea de ape numita asa, ci si popoare, populatiile tarilor din care se ridica un nou Imperiu.” Apele pe care le-ai vazut,pe care sade curva,sunt popoare,gloate,neamuri si limbi” (Apocalipsa 17:15)

La Daniel, in capitolul 7:2 este scris: ”In vedenia mea de noapte, am vazut cum cele patru vanturi ale cerurilor au izbucnit pe marea cea mare (peste lume).Si patru fiare mari au iesit din mare, deosebite una de alta.(patru imperii) Cea dintai semana cu un leu,si avea aripi de vultur (imperiul Babilonian)…Si iata ca a doua fiara era ca un urs si statea intr-o rina;avea trei coaste in gura intre dinti (imperiul Persan). Dupa acea m-am uitat mai departe si iata o alta ca un leopard,care avea pe spate patru aripi ca o pasare (Grecia) Dupa aceea m-am uitat in vedeniile mele de noapte si iata ca era o a patra fiara, nespus de grozav de inspaimintatoare si de puternica: avea niste dinti mari de fier,manca, sfarima,si calca totul in picioare ce mai raminea;era cu totul deosebita de toate fiarele de mai inainte, si avea zece coarne”(Imperiul Roman, ce va deveni Imperiul European).

E limpede, pentru noi in zorii mileniului al III-lea de ce acest  ultim imperiu european este reprezentat ca o ‘’fiara” inspaimintatoare atat de Daniel, cat si de  Ioan. Vedem, daca nu ne-am atrofiat de tot simtul duhovnicesc ca actiunile pe care le  intreprinde deja  acest imperiu impotriva oamenilor,  va aduce mai degraba cu actiunile unei fiare sangeroase , puternice si vicioase. Daca omul spiritual se ghideaza dupa sfaturile Lui Dumnezeu, exerseaza iubirea, iertarea, compasiunea, omul- fiara este calauzit si motivat doar de instinctele primare egoiste, de auto-conservare,de atac, de praduire, de putere si control asupra celorlalti.

Intreaga istorie ne sta marturie ca  motivatiile majoritatii formelor de guvernare ale omenirii de la  Babilon, Persia, Grecia, Roma si nenumarate alte imparatii, imperii si guvernari n-au facut altceva decit sa demonstreze puterea lor de atac, de opresiune impotriva altora,de sclavie si manipulare prin orice mijloace, militare, economice, pentru a-si alimenta mereu setea de putere si control asupra lumii, asemenea unei Fiare insetate de sange si fara frica de Dumnezeu.

Iata cat de clar este  versetul 3 din capitolul 13 din Apocalipsa: ”Unul din capetele ei părea rănit de moarte; dar rana de moarte fusese vindecată. Şi tot pământul se mira după fiară.”

Sa vedem acum ce inseamna aceasta rana de moarte a fiarei si ce semnifica vindecarea ei, din punct de vedere teologic, parcurgand rapid cateva capitole din Istoria Lumii.

Dupa o perioada de  declin, Imperiul Roman a primit intr-adevar o rana de moarte in anul 476 d.H., cind Imparatul Romulus Augustus  a fost detronat de catre triburile Germanice conduse de Odoacer. Aceasta este data care marcheaza sfarsitul Imperiului Roman de  Apus, caderea Romei antice, si inceputul Evului Mediu numit si Evul Intunecat in vestul Europei. Dar acesta nu este sfarsitul definitiv al Imperiului Roman, ‘’rana de moarte” va fi vindecata si Imperiul va renaste din nou si din nou de-a lungul timpului.

In Apocalipsa lui Ioan, la capitolul  17, aceasta fiara apare din nou,in alta forma, in combinatie cu o puternica si influenta biserica numita prostituata cea mare  „Apoi, unul din cei şapte îngeri care ţineau cele şapte potire a venit de a vorbit cu mine şi mi-a zis: „Vino să-ţi arăt judecata curvei celei mari, care şade pe ape mari.”  Cu ea au curvit împăraţii pământului; şi locuitorii pământului s-au îmbătat de vinul curviei ei!”  Şi m-a dus, în Duhul, într-un pustiu. Şi am văzut o femeie şezând pe o fiară de culoare stacojie, plină cu nume de hulă, şi avea şapte capete şi zece coarne. Femeia aceasta era îmbrăcată cu purpură şi stacojiu; era împodobită cu aur, cu pietre scumpe şi cu mărgăritare. Ţinea în mână un potir de aur plin de spurcăciuni şi de necurăţiile curviei ei.. Pe frunte purta scris un nume, o taină: „Babilonul cel mare, mama curvelor şi spurcăciunilor pământului.”

Deloc intamplator, Roma este faimoasa pentru titulatura ei  de ‘’orasul celor 7 coline ‘’ Aici este locatia celor 7 capete ale fiarei (imperiului) desupra carora sta femeia prostituata reprezentand puterea bisericeasca apostata..

In versetul 10 se vorbeste despre 7 imparati :”Sunt şi şapte împăraţi: cinci au căzut, unul este, celălalt n-a venit încă, şi când va veni, el va rămâne puţină vreme.”

Tot istoria ne arata, fara putinta de tagada, cat de actuale au fost, sunt si vor fi pana la sfarsitul timpului, profetiile lui Daniel si Ioan. Pai, primul mare imparat din cei sapte a fost Iustinian, cel care a „vindecat” prima rana a maretei Rome conducand Imperiului Roman de Est (Bizantin)

William Langers in ‘’Enciclopedia Istoriei Lumii” scrie: ”Politica lui Iustinian a fost direct indreptata spre restabilirea puterii absolute si instaurarea unui universal Imperiu Roman Crestin .

Imperiul Roman prindea asadar iarasi viata, prima oara dupa rana de moarte ce  fusese vindecata. Totusi, de-a lungul timpului, imperiul decade si renaste de inca sase ori ,conform profetiei din Apocalipsa, cu ajutorul bisericii apostate.(prostituata ce statea pe fiara cu 7 capete)

A doua ‘’renastere” a Imperiului Roman profetizata a avut loc in timpul lui Carol cel mare , care a fost incoronat de..Papa Leo al III-lea in Basilica Sf. Petru din Roma, in anul 800 d.H. Aceasta arata cit de puternica si influenta devenise Biserica Romana, din moment ce ajunsese sa incoroneze imparatii cu titulatura de Sfantul Imparat Roman.

Pai, cata vreme Iisus a spus foarte clar ca Imparatia lui nu este din lumea aceasta, iar singura coroana pe care a purtat-o a fost cea de spini, cum sa nu observam teocratia falsa care a fost regula de conducere a lui Carol cel Mare, (Charlemagne) care s-a numit pe sine: ”Charles, cel mai senin si calm Augustus (venerat), incoronat de catre Dumnezeu, mare si pacifist Imparat, guvernator al Imperiului Roman”. Dar iata, ca Imperiul va primi din nou o ”rana de moarte” si va fi divizat

Dupa moartea lui Charlemagne cel venerat, imperiul a fost impartit intre nepotii sai,si cu toate ca titlul imperial a continuat , imperiul s-a dezintegrat iar si a ramas slab si divizat pina la Otto cel Mare.

Noul imparat al popoarelor germanice a unit imperiul mai mult prin cuceriri. A primit titlul de Imparat Roman in anul 962 d.H. cind a fost incoronat de Papa Ioan al XII- lea. Aceasta marcheaza a treia din cele sapte renasteri  ale Imperiului Roman profetizate in Apocalipsa  lui Ioan.

Dupa intarare in pamant a lui  Otto, imperiul sau a ramas pentru aproape trei secole inainte sa apara a patra ”rana de moarte” si sa fie faramitat iar. Dupa doua decade in care nu a avut imparat, Rudolph I de Habsburg devine ‘’Rege al Romanilor” in 1273 d.H. – aceasta distinctie fiind folosita pentru cei care isi asumau tronul imperial, fara incoronarea oficiala a Bisericii Catolice, respectiv a Papei.

Aceasta titulatura de rege al romanilor deschide drumul in 1508 catre cea de ‘’Imparat ales al romanilor” si inceteaza drumul catre investitura oficiala a Bisericii de la Roma. Unul singur a fost incoronat de catre Biserica Catolica in aceasta perioada : Carol  V  (Charles) al casei de Habsburg in 1530 d.H. (toti alesii Imperiului Roman intre 1438 si 1740 au provenit din casa regala de Habsburg..)

De la tatal sau, Charles al V-lea a mostenit vastele posesiuni Habsburg, si anume Europa Centrala , Germania, Italia. De la mama sa , fiica a vestitilor monarhi Ferdinand si Isabella, el mosteneste Spania si posesiunile din America, cea descoperita mai tarziu. Asadar, conducind un Imperiu mai mare decit a fost in trecut Imperiul Roman antic, practic Charles al V-lea a devenit cel mai puternic conducator de pe pamint la acea vreme. Insa, visul Europei Unificate, in timpul lui Charles al V-lea a a avut destui opozanti la acea vreme : s-a luptat cu Franta, cu Imperiul Otoman al lui Suleiman Magnificul,cu Protestantii si chiar au fost mari tensiuni cu papalitatea. El a abdicat in 1556, lasind posesiunea Spaniei fiului sau Philip al II-lea si Europa Centrala fratelui sau Ferdinand.

A cincea revenire a Imperiului s-a petrecut pe timpul lui Napoleon Bonaparte. Dupa cum nota si Will Durant, ‘’Napoleon visa sa rivalizeze cu Charlemagne in actiunile sale si sa uneasca Europa de Vest …apoi sa urmeze linia lui Constantin cel Mare, cucerind Constantinopolul…si sa rivalizeze cu Alexandru cucerind India.” (Istoria Civilizatiilor, vol 11: Anii lui Napoleon). La apogeul  puterii lui, conducea peste 70 milioane de oameni de-a lungul continentului european.

Dar puterea militara nu era de ajuns pentru a-i satisface ambitiile. In 1799 Napoleon se autopropulseaza in varful ierarhiei politice a Frantei. In 1804 se auto incoroneaza Imparat al Frantei, si mai tarziu in acelasi an a fost incoronat cu titulatura ”Imparatul Napoleon I‘’ de catre Papa Pius al II-lea, la catedrala Notre Dame in Paris. Cuceririle sale militare ii permiteau sa conduca un vast teritoriu de la riul Elba pina la oceanul Atlantic, de asemenea peste Spania si teritoriile franceze din lumea noua: America.

Napoleon avea ca tinta unificare intregii Europe sub un singur steag, al regimului sau. Totusi, planurile de a invada Anglia au esuat, flota lui fiind invinsa de cea a Amiralului Nelson in celebra batalie de la Trafalgar in 1805. In 1812 invazia lui Napoleon in Rusia s-a dovedit de asemenea dezastruoasa, , cu pierderea a mai mult de 500.000 de soldati. Fortat sa abdice de la tron, a fost trimis in exil in 1814.

Germania, care avea sa-l dea pe Hitler, care a incercat renasterea Imperiului de 1000 de ani,  inainte de Napoleon, era formata din mai multe  state mici,fiecare avand propriul duce, print sau rege, dintre care  Austria si Prusia erau dominante. In secolul al 19-lea , Otto von Bismarck al Prusiei a unificat majoritatea statelor  germane sub dinastia de Hohenzollern, in alianta cu  Austria.

In 1870 ambele state ale Prusiei si Austriei luptau alaturi impotriva Frantei, iar in 1871 regele Wilhelm al Prusiei a fost  proclamat Imparat al Germaniei in palatul Versailles din Franta. Titulatura lui, de ‘’kaiser”, este luata direct din titulatura antica a imparatilor romani”‘Caesar” (Cezar, precum si in ruseste ‘’Czar” citit Tar).

Sa revenim acum, la obsesia celui de-al treilea Reich german, recapituland pe scurt sinteza celorlalte doua:

·       Otto cel Mare punea bazele primului imperiu German:

·       Sub  Wilhelm Germania cunoaste cel de-al doilea Reich.

Visul Germaniei de a avea un imperiu si mai mare duce inevitabil la si mai mult razboi.Fiara  este readusa in scena conform profetiei. In 1914 incepe Primul Razboi Mondial , o conflagratie care a ucis  milioane de oameni si a transformat fata Europei. Dar , dupa ce razboiul a luat sfarsit 4 ani mai tarziu, problemele majore au a ramas aceleasi. Setea de putere si teritorii ale Germaniei nu putea fi oprita. Cea de a sasa rana a Imperiului este vindecata de doua personalitati imbatate de putere si glorie: Benito Mussolini in Italia si Adolf Hitler in Germania. Declarind reaparitia Imperiului Roman, Mussolini formeaza o alianta cu Hitler , construind  AXA Roma-Berlin . SI uite asa se naste cel de al treilea REICH,  avand in vedere stabilirea unui nou Imperiu German care sa rivalizeze in marime si importanta cu fostul imperiu german al lui Otto cel Mare existent cu 1000 de ani inainte. Din 1939 pina in 1945 Aliatii si AXA s-au luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial, insangerand Europa, Africa (fostul imperiu Roman antic avea teritorii inclusiv in Africa, pe tarmul Mediteranei), Asia si oceanele Atlantic si Pacific.

Dupa haosul si distrugerile cauzate de cel de-al Doilea Razboi mondial, era de neimaginat ca Europa sa se poata  ridica din nou din propria-i cenusa. Orasele ei bombardate erau scrum si moloz,infrastructura nu mai exista,economia era la pamant, milioane de oameni erau morti , raniti si bolnavi, suferinzi de malnutritie, etc.

Cu toate acestea, Europa se ridica iar. Statele membre ale Uniunii Europene au crescut ca numar,Europa unificata devenind cea mai mare economie mondiala. Are azi propriul presedinte si minister de externe, dezvolta rapid politici globale care sa ii intareasca puterea economica, iar cea militara ii urmeaza cu rapiditate.

Revenim  la Apocalipsa 17 ,verset 6: 8. „Fiara pe care ai văzut-o era, şi nu mai este. Ea are să se ridice din Adânc şi are să se ducă la pierzare. Şi locuitorii pământului, ale căror nume n-au fost scrise de la întemeierea lumii în Cartea Vieţii, se vor mira când vor vedea că fiara era, nu mai este, şi va veni. ‘’

In 1957 sase natiuni vestice europene: Germania de vest,Franta, Italia,Olanda,Luxemburg si Belgia au cazut de acord sa creeze Comunitatea Economica Europeana prin tratatul de la Roma!

Acest prim pas a deschis drumul catre adevaratul interes care este de fapt nu doar de trading economic, ci de reunificare a Europei , toate teritoriile ‘’fiarei” Imperiul antic Roman trebuind sa fie alipite si contopite conform profetiei. Dar cum fierul si lutul nu se lipesc niciodata, va fi doar in aparenta aceasta alipire fortata.

Paul Henry Spark, secretarul general pentru politica externa al NATO , a marcat acel pas de unificare al Europei in 1957 intr-o declaratie la BBC ‘’ Ne-am simtit precum Romanii in acele zile…eram constienti ca reconstruim Imperiul Roman inca o data !”

Visul de secole al Europei de a fi unificata, desi inainteaza destul de incet, totusi o face cu pasi siguri , si cu toate ca inca nu a ajuns in forma finala dorita, aceasta uniune europeana va deveni o superputere globala care va domina toata lumea.

Din nou, Apocalipsa 17: 12,-13 ne spune despre alianta celor ‘’10 regi ‘’ -care astazi se refera la presedinti, care vor da intreaga lor putere si autoritate ‘’fiarei”(imperiului), in uniunea finala a natiunilor sub o singura guvernare: Presedentia UE  : ” Cele zece coarne pe care le-ai văzut sunt zece împăraţi, care n-au primit încă împărăţia, ci vor primi putere împărătească timp de un ceas împreună cu fiara. Toţi au acelaşi gând şi dau fiarei puterea şi stăpânirea lor.”

Versetul urmator clarifica vremurile pentru implinirea acestei profetii: ‘’ Ei se vor război cu Mielul; dar Mielul îi va birui, pentru că El este Domnul domnilor şi Împăratul împăraţilor. Şi cei chemaţi, aleşi şi credincioşi, care sunt cu El, de asemenea, îi vor birui.”

Desigur, in profetia lui Ioan se vorbeste si despre America, teritoriu, relativ nou pe harta geo-politica a istoriei ,de aceea a si fost numita ”lumea noua” .Prin 1507 cartograful german Martin Waldseemüller edita o harta a lumii in care numea tinuturile din Emisfera Vestica  a globului ”America” , dupa exploratorul italian si cartograf Amerigo Vespucci . Coloniile britanice au folosit acest nume prima data in Declaratia de Independenta ”a celor 13 State Unite ale Americii” la 4 iulie 1776 .

Apocalipsa 13,11: ”Apoi am văzut ridicându-se din pământ(lumea noua) o altă fiară (America), ce avea două coarne ca ale unui miel şi vorbea ca un balaur.”

Daca la inceput America era asemenea unui ”miel” bland si linistit, preocupat de drepturile , libertatea si prosperitatea cetatenilor sai , in numai 200 de ani a inceput sa vorbeasca precum un ”balaur” datorita puterii economice si mai ales militare, ajungand sa domine intreaga lume, din Europa pana in Asia si din Africa pana in Australia.

”Ea lucra cu toată puterea fiarei dintâi înaintea ei şi făcea ca pământul şi locuitorii lui să se închine fiarei dintâi (Europa), a cărei rană de moarte fusese vindecată. Săvârşea semne mari, până acolo că făcea chiar să se coboare foc din cer pe pământ în faţa oamenilor.’

Tot istoria ne aminteste de Hiroshima, Nagasaki, de razboaiele din Vietnam, Afganistan, Golf, Irak, Siria. Primul corn al din profetie este SUA, al doilea este URSS, caci sa nu-l uitam pe Petru cel Mare, care a lasat rusilor un testament: Ridicarea celei de a treia Rome ortodoxe

Dupa cum istoria a aratat , Imperiul Roman (Fiara) a apus, a reaparut si a cazut iar, de mai multe ori in trecut. Daca lucrurile s-au intamplat aievea, precum au fost profetite, nu putem sa ne prefacem ca nu ne aflam in zorii celei de a saptea resuscitari. Apocalipsa inseamna Revelatie, caci ne vorbeste despre planul lui Iisus Hristos de mantuire a omenirii. Piatra care  va sfarima Fiara, intocmai ca in visul profetic avut de Nabucodonosor, imparatul primului imperiu babilonian, si explicat pe larg de catre Daniel in textul Vechiului Testament si de Ioan in Apocalipsa Noului Testament este Mesia!

Apocalipsa 22:  „Şi iată, Eu vin curând! – Ferice de cel ce păzeşte cuvintele profetiei din cartea aceasta” ; Eu vin curând; şi răsplata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui.”Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”, zice Domnul Dumnezeu, „Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic.”