Nevoia permanenta de Occident sau de ce este Rusia neconvingatoare ca alternativa la sistemul nord-atlantic

1455

George Orwell a prezis magistral sinusoidala regimurilor totalitare, atat in Ferma Animalelor cat mai ales in 1984, iar istoria ne confirma un adevar greu de combatut chiar si in epoca Fake News, in care ne afundam din ce in ce mai adanc, si anume ca valorile occidentale nascute din filosofia libertatii responsabile si din Democratie, reprezinta cea mai buna optiune pentru propasirea materiala si spirituala a neamurilor.

Cel mai ridicat nivel de trai si mai ales siguranta cetateneasca sunt intalnite in tarile cu democratie stabila, spre deosebire de statele cu inclinatii autoritariste si chiar dictatoriale precum Turcia si Rusia…In Occident, nimeni nu risca sa fie suprimat daca se opune argumentativ politicilor de stat. Erdogan si-a arestat toti contestatarii, iar Putin are pe maini, sangele multor jurnalisti si politicieni care au indraznit sa conteste ordinea impusa de Kremlin. Dar poate cea mai limpede constatare este ca intre democratiile autentice nu au existat razboaie. In Occident a fost instaurata, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, o pace durabila, care a durat peste sapte decenii. Dupa 1989, singura tara din Europa care a declansat conflicte, pe teritoriul continentului a fost Federatia Rusa.

Un alt capitol care ar trebui sa ne intereseze, este Mass-Media, care in tarile autoritariste este integral aservita propagandei guvernamentale. Astfel, opinia publica din aceste regimuri este manipulata si dezinformata, pentru a accepta o singura directie de actiune si anume aceea care este promovata de aparatul de stat.
Romanii, de pe ambele maluri ale Prutului se declara pro-occidentali, intelegand bine avantajele apartenentei la un scut de securitate precum NATO, care asigura apararea militara a tarilor membre, fara sa le oblige sa participe in teatrele de operatiuni desfasurate in strainantate. Situatia din Ucraina ne demontreaza, fara echivoc, ca in absenta NATO, Rusia poate sa-si impuna planurile expansioniste si imperialiste. Prezenta trupelor Armatei a XIV-a in Transnistria reprezinta o permanenta amenintare pentru romanii din Republica Moldova.

Un alt mare avantaj pentru tarile care sunt membre UE si NATO este piata economica, libera si comuna, scutita de taxe vamale si reglementata din punct de vedere juridic. Chiar daca anumite state occidentale se afla intr-un oarecare declin moral, promovand avortul, eutanasia, casatorile gay, multiculturalismul si cenzura corectitudinii politice, asta nu inseamna ca toti membrii UE sunt conditionati sa aplice aceste directii. Europa accepta ca o conditie de baza a Democratiei, pluritatea opiniilor. In Uniune exista toate curentele politice: conservator-traditionalist, liberal, crestin democrat, progresist, ecologist ajungandu-se chiar la acceptarea in Parlamente a unor formatiuni fie de extrema dreapta, fie de extrema stanga, lasand opinia publica sa-si exprime optiunea politica in alegeri electorale netrucate.

Desi, se straduieste din rasputeri, Federatia Rusa nu a reusit sa convinga pe nimeni care are acces la informatii si analize alternative, ca este singura aparatoare a valorilor crestine si traditionale, capabila sa se opuna decadentei si promiscuitatii occidentale. Trebuie precizat, ca Moscova a decis sa foloseasca masca conservatorismului, in timpul mandatelor lui Barak Obama, un stangist de factura neo-marxista. Pe timpul lui Bush Jr, care era el insusi un conservator de dreapta, Rusia a legalizat avortul si a relaxat legislatia penala cu privire la minoritatile sexuale.

Evident, civilizatia occidentala este departe de a fi perfecta, insa atat timp cat libertatea de exprimare, egalitatea de sanse si respectul fata de individ definesc paradigma nord-atlantica, ramane cadrul cel mai permisiv si deschis al evolutiei si progresului material si spiritual, practic asa cum spunea Winston Churchill, ca „democratia este un sistem politic prost, dar cel mai bun din cate a inventat omenirea pana acum”.