Miza unei prietenii de miliarde de dolari: TeL Drum Libia, paravanul grupului Netanyahu – Dragnea in reconstructia Libiei?

4049

Scandalul memorandumului secret privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, aspect sensibil al diplomatiei romane, despre care presedintele Iohannis nu a fost informat, desi conform constitutiei este principalul manager al politicii externe si totodata seful CSAT, coroborat cu plangerea penala depusa la DIICOT de catre liderul opozitiei, Ludovic Orban, formulata pe predicatele bine argumentate ale Inaltei Tradari (memorandumul a fost semnat de premierul Vasilica Viorica Dancila, si contrasemnat de ministrul de externe Teodor Melescanu, ambii membri CSAT, fara sa-l informeze pe presedintele Romaniei), au starnit un interes deosebit atat in tara, cat si in Israel.

Presa de investigatii cerceteaza de ceva vreme conexiunile oculte dintre grupuri infractionale arondate centrului de putere ale premierului Netanyahu si cele care graviteaza in jurul lui Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor din Romania.
In timp ce jurnalistii romani investigheaza afacerile lui Dragnea Tel Drum prin Brazilia, iata ca jurnalistii israelieni incep sa urmareasca ghemul intereselor unor politicieni ai cabinetului Netanyahu prin Romania. Nu mica le-a fost mirarea sa descopere ca inca din 2015, controversata firma TelDrum si-a deschis orizonturile spre Africa cu doua sedii, unul in Libia cu sediul in Tripoli si unul in Algeria, cu sediul in Baladieth Haidara.

Netanyahu bombardeaza, Tel Drum construieste…
Prietenia dintre Dragnea si Netanyahu are radacini vechi si investigatorii israelieni suspecteaza cu probe din ce in ce mai concrete ca grupuri de firme de constructii de la Tel Aviv isi mascheaza operatiuniile de reconstructie ale Libiei sub paravanul Tel Drum.

Pentru a intelege si mai bine, delicatul context in care Tel Drum a ajuns sa prospecteze si sa contracteze ample lucrari de constructii in Libia, macinata de razboi civil, dupa prabusirea regimului Ghadafi in 2011, este important sa patrundem ceva mai adanc in jocul intereselor Israelului in regiune si sa intelegem principiul „pompierului piroman”.

Armata israeliana sprijina taberele beligernate din Libia, care distrug orase, drumuri, infrastructura feroviara, pentru ca mai apoi firme, cum este Tel Drum sa poata primi contracte generoase de reconstructie… Evident ca in spatele companiilor europene, cum este si cea cu sediul la Teleorman sunt gulerele albe din proximitatea lui Netanyahu care nu-si pot asuma direct contracte de miliarde de dolari, intrucat populatia Libiei este muslmana si foarte sensibila cu privire la ingerintele Israelului in regiune.

Presa si procurorii versus grupul lui Netanyahu
Un coleg din presa israeliana de investigatii, care m-a rugat sa-i pastrez anonimatul, intrucat ce mi-a relatat este o chestiune sensibila cenzurata de armata, mi-a explicat „modus operandi” prin care grupul Netanyahu cauta asociati de tipul Tel Drum prin care sa deruleze afaceri impresionante intr-o tara macinata de razboi.
Am sa redau, cat pot de comprimat elementele unui tablou complicat, fara de care nu am putea intelege mizele fratiei (nu o pot numi de cruce) dintre Dragnea si Netanyahu:
Armata israelieana sprijina logistic si militar trupele generalului libian Khaliga Haftar impotriva trupelor ISIS. Din ce in ce mai multe rapoarte ofera dovezi clare despre interventia militara israeliana in razboiul civil in care sunt implicate militiile islamiste, trupele generalului Haftar si ISIS

In august 2015 cateva bombardamente israeliene au pulverizat tintele ISIS din Sirte. Raidul aerian a fost solicitat de generalul Khalifa Haftar, comandantul armatei nationale libiene, la Amman unde s-a intalnit cu oficiali ai serviciilor secrete ale armatei israeliene. In schimbul ajutorului oferit, el s-a angajat sa semneze contracte de achizitii de arme, vanzare de petrol la preturi favorizante si contracte de reconstructii civile si militare.

Baietii de la Forum pusi pe fapte mari!
Cam in aceeasi perioada in care Armata Israeliana bombarda orasele ocupate de jihadisti, avea loc la Malta Forumul privind Reconstructia Libiei, eveniment organizat de guvernele Maltei si Libiei, cu sprijinul firmelor de consultanta Deloitte si EMCS. La Forum au participat oficiali libieni (membri ai Comitetului de Tranzitie si ai autoritatilor locale), inalti oficiali maltezi (primul ministru, ministrul finantelor, liderul opozitiei parlamentare), precum si oameni de afaceri provenind din 15 tari, interesati in dezvoltarea unor proiecte pe piata libiana.

Romania a fost singura tara din estul Europei invitata la Forum. Din delegatie au facut parte reprezentanti ai unor firme ce activeaza in domenii precum: constructii civile, instalatii, utilaje pentru industria petrochimica, cabluri si izolatori electrici, echipamente electrice, echipamente pentru industria petroliera, radiocomunicatii, precum si reprezentanti ai unor camere de comert si industrie. Dupa lansarea ideii acestui Forum, compania Tel Drum si-a intensificat demersurile pentru a deschide puncte de lucru, in Libia si Algeria.

Ar fi fost extraodinar ca statul roman sa profite de aceasta conjuctura si sa genereze profit sau sa ajute companii private sa-si extinda domeniile de activitate in Nordul Africii, dar pana acum nu avem nici o informatie care sa ateste o activitate oficiala in Libia. Jurnalistii de investigatii din Israel urmaresc in paralel cu procurorii israelieni afacerile oculte ale grupului de interese din jurul premierului Netanyahu si au ajuns si la firma suspectata a fi paravan din Romania, compania romaneasca Tel Drum.

CONTEXT: Epopeea Tel Drum, actiuni la purtator… Cine sa fie oare?
Poate n-ar fi rau sa ne reamintim cateva date importante despre compania, detinuta prin actiuiuni la purtator de prietenii lui Liviu Dragnea. Se naste intrebarea daca prietenii lui Liviu Dragnea sun Fiscuci si Pitis sau poate cumva sunt prietenii israelieni? Tel Drum este fosta regie de drumuri si poduri Teleorman detinuta, dupa Revolutie, de Consiliul Judetean care a supravietuit cu greu in primii ani de dupa Revolutie. In decembrie 2001, presedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, a decis privatizarea Tel Drum.
In 8 aprilie 2002, comisia de negocieri numita de Consilul Judetean, formata doar din subordonati ai lui Liviu Dragnea, propune ca regia sa fie vanduta lui Marian Fiscuci pentru aproximativ 200.000 de euro si promisiunea de investitii de alte 200.000. Actualul lider PSD, Liviu Dragnea, este cel care aproba nota finala din 15 aprilie 2002 prin care se decide vanzarea Tel Drum. Dupa privatizare, Tel Drum a devenit profitabila, iar cifra de afaceri a crescut de patru ori la un an de la vanzare. Daca in 2000 cifra de afaceri a Tel Drum a fost de 2 milioane de lei, in 2002, dupa jumatate de an de la privatizare a ajuns la 4 milioane de lei, iar in 2003 a sarit de 10 milioane de lei.
Datele de la Registrul Comertului demonstreaza ca toti actionarii Tel Drum din ultimii 15 ani sunt apropiati ai Liviu Dragnea, colegi sau subalterni. Din 2007, de cand a aparut obligativitatea publicarii investitiilor publice, Tel Drum a primit in Teleorman 142 de contracte. 58 dintre ele au fost acordate direct, fara licitatie. Din cele 142 de contracte primite de Tel Drum in Teleorman din 2007, aproape jumatate (57 reprezentand 40%) au fost de la Consiliul Judetean. Cea mai mare parte (47) au fost atribuite in perioada in care institutia era condusa de Liviu Dragnea. Valoarea totala a contractelor primite de Tel Drum, in Teleorman, in ultimii 11 ani, se ridica la 135 de milioane de euro. Cei mai importanti actionari ai Tel Drum au fost Marian Fiscuci si Petre Pitis.In anul 2002, primul si unicul actionar al Tel Drum a fost Marian Fiscuci. Pe 9 februarie 2004, Tel Drum devine societate cu actiuni la purtator, iar in ianuarie 2006, actiunile sunt redistribuite: pe langa Marian Fiscuci, care mai are doar 9,3% din actiuni, in firma apar Sorin Mugurel Gheorghias – cu 44%- si Liviu Lucian Dobrescu, cu 43,99%.Ultimii doi sunt si ei colegi de liceu cu Liviu Dragnea.
Un alt contract obtinut de Tel Drum a fost pentru centura ocolitoare a Craiovei, in 2013 cand urbea era condusa de actualul ministru al Muncii, Olguta Vasilescu. Pentru 8,9 milioane de euro, Tel Drum trebuia sa construiasca 6,2 kilometri. Carosabilul a fost deschis circulatiei la inceputul lui 2017, cu o intarziere de doi ani. La acest contract, reprezentantii Uniunii Europene au semnalat autoritatilor romane ca Tel Drum ar fi beneficiat incorect de plati in cuantum de 5% din valoarea intelegerii, adica de o suma de 450.000 de euro.
Contracte de 4,4 milioane de euro a obtinut Tel Drum si de la Consiliul Judetean Constanta, institutie condusa pana in 2015 de fostul aliat politic al lui Liviu Dragnea, Nicusor Constantinescu. Banii erau tot pentru constructia de drumuri judetene. Acum, fostul baron de Constanta se afla dupa gratii, condamnat pentru fapte de coruptie.

Un alt pasionat de porci si alte porcarii, Paul Stanescu pompeaza la Tel Drum
Un alt judet, un alt baron pasionat de afacerile cu porci si de lucrari dedicate firmei este vicepremierul Paul Stanescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Olt. Actualul ministru al Dezvoltarii, senatorul PSD Paul Stanescu este considerat unul dintre oamenii de incredere ai lui Liviu Dragnea in PSD. Institutia condusa de Paul Stanescu a acordat Tel Drum doua contracte, fara licitatie, in anul 2013, in valoare de 1,7 milioane de euro.
In noiembrie 2017, procurorii DNA deschid dosar penal pentru doua dintre finantarile pe fonduri comunitare primite de firma de constructii din Alexandria dupa ce Organizatia Europeana de Lupta Anti-Frauda a descoperit ca, in 2008 si 2009, Liviu Dragnea ar fi achitat facturi supraevaluate catre Teldrum pentru doua drumuri judetene din Teleorman. Platile se bazau pe documente falsificate sau inexacte.
Primul contract a fost incheiat in 2008 si prevedea reabilitarea a 55 km dintr-un drum judetean care lega comunele Gratia si Dobrotesti. Platile se ridicau la 28 de milioane de euro, dintre care aproape 14 milioane (13.772.603 euro) proveneau din fonduri europene. Anchetatorii spun ca angajati ai Consiliului Judetean Teleorman ar fi falsificat documente pentru a permite Tel Drum sa faca lucrari de o calitate inferioara decat cele din caietul de sarcini. Liviu Dragnea este acuzat de anchetatori ca ar fi oferit informatii confidentiale din licitatie. Prejudiciul stabilit de DNA a fost calculat la 6,2 de milioane de euro.
Al doilea contract a fost semnat in 2009 si prevedea reabilitarea a peste 50 km din drumul judetean care leaga comunele Cervenia si Babaita. Refacerea drumului a adus in conturile Tel Drum 14,8 milioane de euro, 6,9 milioane proveneau din fonduri europene. Liviu Dragnea e acuzat ca, in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Teleorman, ar fi folosit documente false si inexacte, astfel incat firma de constructii din Teleorman sa castige contractul. Documentele din dosarul de licitatie au fost denaturate prin falsificarea semnaturii si stampilei verificatorului de proiect, prin modificarea elementelor cantitative. Prejudiciul din acest contract ar fi de 3 milioane de euro.

Misterul de la Ministerul Dezvoltarii! Dragnea si Stanescu il controleaza de ani de zile!
Ministerul Dezvoltarii este sub influenta lui Dragnea de ani de zile… cam de la Udrea incoace. Daca nu a fost ministru Dragnea a fost Shaideh, apoi Stanescu. Alte cinci contracte finantate de UE, proiecte de infrastructura realizate in judetele Satu Mare, Constanta, Teleorman si in municipiile Alexandria si Craiova. Conform expertilor europeni, Tel Drum ar fi beneficiat de plati in afara legislatiei in valoare de 2,5 milioane de euro. Procurorii mai spun ca Liviu Dragnea este cel care ar fi coordonat constituirea unui grup infractional organizat din jurul afacerilor Tel Drum si ca ar fi adevaratul beneficiar al firmei. Structura actionariatului se mentine asemanatoare pana in aprilie 2009, moment din care societatea e iar la purtator. Timp de aproape 10 ani, singurul om la vedere a fost Petre Pitis, director general si presedinte al consiliului de administratie.

Dragnea semneaza, Tel Drum incaseaza si sponsorizeaza
Legaturile financiare dintre familia Dragnea si Tel Drum au fost in ambele sensuri. Nu doar seful PSD, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, a incredintat contracte de zeci de milioane de euro catre firma de constructii, ci si Tel Drum a incheiat contracte, a finantat si chiar a cedat bunuri in schimbul unor sume modice unor firme detinute de apropiati ai lui Liviu Dragnea.
Hotel Turris din Turnu Magurele, este, din 1998, al lui Liviu Dragnea si al fostei sale sotii, Bombonica. In 2002, dupa ce Liviu Dragnea semneaza Contractul de privatizare a Tel Drum, firma de constructie se angajeaza sa asigure intretinerea, reparatiile si investitiile in hotel pe urmatorii zece ani. Mai mult firma detinuta la acel moment de Marian Fiscuci ii platea familiei lui Liviu Dragnea si 25.000 de lei pe luna. Sumele au fost renegociate sI au crescut apoi de la an la an.
In primavara lui 2013, Stefan Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, devenea, prin intermediul unui SRL principalul actionar Romcip SA Salcia. Firma este cea mai mare ferma de porci din Teleorman cu 20.000 de capete. Pentru pachetul majoritar de 85% din actiunile, documentele de la Registrul Comertului consemneaza o plata de 450 de lei. Romcip si Zooveg, societatile copilului lui Dragnea, au fost si ele sprijinite de Tel Drum.
Cele doua companii au luat imprumuturi preferentiale, datorita garantiilor depuse de Tel Drum, de peste 10 milioane de lei. Pana cand ca un complet de judecata va decide daca Tel Drum apartine sau nu lui Liviu Dragnea, firma de constructii a cerut sa intre in insolventa in luna ianuarie pentru a-si proteja bunurile.
Anchetatorii imputa societatii de constructii un prejudiciu de trei milioane de euro, iar corectiile cerute de UE trec de 2,5 milioane de euro.

PREGATITI-VA…
La toate aceste se adauga si implicarea Tel Drum in Libia, pe cararea netezita de prietenul sau Benjamin Netanyahu. Nu Romania sau Israelul au fost beneficiarele unui context international complicat ci doua grupuri de interese private reprezentate de cei doi lideri acuzati de fapte grave de coruptie in ambele state.

Voi reveni cu amanunte fabuloase despre afacerile pe linia Tel Drum Dragnea si partenerii din Israel…