De ce votam numai incompetenti si ticalosi? Ce inginerie sufleteasca malefica ne face sa ne lasam destinul social pe mana unor talhari incompetenti?

1570

Cand ma gandesc la modalitatile absolut cretinoide prin care ne guverneaza gruparea penala PSD-ALDE, imi revin in minte cuvintele lui Charles Bukowski: “Problema acestei lumi este ca oamenii inteligenti sunt plini de indoieli, in timp ce cei mai prosti sunt plini de incredere, in toate imprejurarile”.

Ce blestem trist, ca suntem condusi de niste inculti fara nicio prespectiva, manati orbeste doar de dorinta de supravietuire politica pentru a parazita bugetul public. Ce bine ne-ar fi mers, daca macar premierul Tudose l-ar fi citit pe Confucius, printre alte multele bibliografii necesare celor zece mastere pe care le-a absolvit si a doctoratului plagiat, la care a renuntat, in cele din urma, din jena expunerii publice. Asa ar fi inteles si el ca “Adevarata cunoastere este a-ti stii dimensiunea ignorantei”.

Daca analizam prestatiile politice, administrative, legislative si, in cele din urma, publice, ale vedetelor guvernarii Ciumei Rosii: Dragnea, Olguta Vasilescu, Serban Nicolae, Nicolicea, Codrin Stefanescu, Gabrila Firea, Tariceanu, Plesoianu si alte sinistre figuri placide putem trage cateva concluzii:

Incompetentii sunt incapabili sa recunoasca nivelul real de competenta al celorlalti ocupandu-le locul si ruinand tara.
Persoanele incompetente nu isi dau seama de incompetenta lor, avand senzatia bizara ca li se cuvine pozitia ocupata.
Cu cat sunt mai temebeli politicienii de la noi, cu atat au senzatia nascuta din autoapreciere ca, pentru binele poporului, ei trebuie sa legifereze toate aspectele vietii individuale, depasind cu mult cerintele democratiei autentice, care urmareste sa mentina un echilibru perfect intre lege (obligatie) si libertate. Dar cum sa inteleaga democratia, corifeii lui Ion Ilici Iliescu care a impus dupa 1989 o paradigma bizara denumita: „democratie originala”, de fapt un concept „gorbaciovist” prin care se incerca reabilitarea statului prin „comunismul cu fata umana”…

La intrebarea, de ce noi votam de 27 de ani, numai incompetenti si ticalosi, pe langa Sindromul Stokholm (indragostirea victimei de calau), se adauga si efectul Dunning-Kruger (ecuatia superincredere-supraapreciere), care postuleaza: “Pentru ca incompetenta poate da incredere, iar increderea este convingatoare, cei incompetenti se suprapareciaza iar cei competenti au tendinta de a se subaprecia. A fi inteligent poate crea impresia de ezitare, ceea ce risca sa nu convinga electorii”. Exact asta cred ca s-a intamplat cu Dacian Ciolos si echipa sa din guvernul tehnocrat…

Problematica ajungerii in functiile de conducere a incompetentilor nu este specific romaneasca, ea preocupandu-i si pe analistii unor tari mult mai civilizate… Si uite asa, dr. Laurence J.Peter, un specialist in organziarea ierarhica, a elaborat un principiu care-i poarta numele si care suna cam asa: “In orice ierarhie, fiecare angajat este promovat pana la nivelul lui maxim de incompetenta, pe termen lung, multe posturi vor fi ocupate de angajati incapabili sa isi asume responsabilitati”. Singura motivatie plauzibila fiind aceea ca pentru a stapani este nevoie de putini ganditori si multi executanti… Nu pot sa nu-mi amintesc de ce strigau ca bezmeticii muncitorii chemati de Ion Iliescu sa inabuse miscarea studenteasca din Piata Universitatii in anii ‚90: „Noi muncim, nu gandim!”

Tocmai gandirea, emanciparea populara, ii incurca foarte tare pe pesedisti… De aceea tin mari paturi sociale in saracie si ignoranta, caci doar asa pot obtine voturile doar pe vorbe frumoase, ajutate de mica mita electorala: zahar, geci, galeti, calendare…

Semnele care indica nivelul de incompetenta al celui care a ajuns intr-o functie de conducere pentru care nu corespunde, considera autorul cartii „Principiul lui Peter”, constau in faptul ca activitatea respectivului se va reduce tot mai mult la participarea la reuniuni, simpozioane, seminarii etc., fara a putea spune vreodata foarte clar in ce consta activitatea sa atat timp cat sta in birou. „Este asa numitul tip de conducator zburator” sau „conducator in levitatie”. Aici corespunde cu precizie matematica doamna Gabriela Firea, Primarul General al Bucurestiului, care in afara de targuri, concerte, balciuri, inaugurari de statui, nu poate demonstra vreo viziune despre modernizarea Capitalei.

Si acum, sa avem curajul sa ne sondam propria ignoranta, caci daca noi alegem in functii de conducere numai tampiti si escroci, inseamna ca nici noi nu suntem prea departe de aceste tipologii: „Cine se aseamana se aduna!”

Ne va ajuta observatia psihologului Dunning, care sublinia ca „O minte ignoranta, nu este un vas gol si curat, ci umplut cu o serie de experiente inselatoare si inutile, teorii, fapte, perspective, strategii, intuitii, certitudini false, unele create inca din copilarie, care, din nefericire, la multi oameni, sunt echivalente cu adevarata metacognitie (cunoasterea despre propria cunoastere). In astfel de conditii, creierul devine o adevarata masina de dezinformare, care, cuplata cu incapacitatea de autoevaluare, ar putea limita, pe termen lung, posibilitatea de a evolua a oricui si de a intelege ca adevarata intelepciune rezida in a ne auzi adevarata voce interioara, in a avea o justa reprezentare a propriilor capacitati intelectuale, afective, profesionale si de a actiona in consecinta.”