Cum si de ce incerca Federatia Rusa sa destabilizeze Romania?

1693

„Este foarte ingrijorator, avem ingrijorari profunde atunci cand vedem eforturi, acum in Parlament, de a submina tot ceea ce a realizat Romania in ultimii 15-20 de ani in construirea acestor institutii. (…) Noi credem ca slabirea legislatiei care va permite sa aveti un sistem judiciar independent si sa lansati o lupta puternica impotriva coruptiei submineaza si rezistenta nationala si poate expune Romania la amenintari venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei. Coruptia este o scena pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundatia unui stat rezistent”.
(Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti)

Temele si tezele pe care agentii Federatiei Ruse de la Bucuresti le rumega in spatiul public, si nu ma sfiesc sa indic aici pozitii importante din fieful PSD-ALDE, sunt legate de compromiterea relatiilor interguvernamentale dintre Romania si statele membre NATO, mai ales cu Statele Unite al Americii.

In loc sa sublinieze uriasele oportunitati de colaborare ale tarii noastre cu partenerii strategici ai Uniunii Europene, cum ar fi: forta de munca corect calificata, resursele naturale, pozitionarea geo-strategica, rusofobia adanc inradacinata in ADN-ul natiunii, „cozile de topor, idiotii utili si partenerii de drum”, asa cum ii numea Lenin pe politicienii straini care fac jocurile Kremlinului, rumega la nesfarsit predicate precum ca Romania este o colonie americana si o vaca de muls a multinationalelor occidenatale, fapt ce adanceste neincrederea unor categorii de public, neinformate, in paradigma democratica de sorginte nord-atlantica, ale caror valori graviteaza in jurul libertatii individuale si mai ales asupra ideii de democratie liberala si economie de piata neinfluentata de decidentii politici.

Modificarile fiscale care vor deveni concrete inca din prima luna a anului viitor si care au bramburit mediul de afaceri au ca singur scop sabotarea efortului constant al autoritatilor statului, indiferent de culoare politica a guvernarii de a prezenta Romania ca pe o tara stabila, predictibila cu decizii majore transparente si asumate de catre societatea civila, in care guvernul sa tina cont de actorii economici implicati in dezvolatarea durabila a tarii, atat in plan intern, cat mai ales cu oamenii de afaceri straini, de a caror capital depinde modernizarea si propasirea materiala a poporului.

Oamenii de paie ai Moscovei din varful piramidei PSD-ALDE au ca singur scop dezorientarea partenerilor occidentali si mai ales instaurarea unui climat de neincredere a companiilor straine care vor sa investeasca in Romania. Nimeni nu stie cu siguranta cum se va schimba pachetul salarial si cum va curge fluxul financiar in economia de piata. Tot mai multe firme private sunt supuse atacului, terorist as spune, prin care guvernul doreste centralizarea veniturilor.

Ofensiva din ce in ce mai agresiva a gigantului aparat de propaganda rusesc se resimte in deciziile guvernamentale. Faptul ca Romania are resurse naturale suficiente sa scape, atat ea insasi, cat si sa poata ajuta cateva tari europene sa scape de monopolul gazului rusesc, ingrijoreaza teribil administratia regimului oligarhic condus, cu mana forte de Tarul Putin

Faptul ca multe dintre companiile americane se arata foarte interesate sa investeasca in tara noastra si mai ales evidenta ca Departamentul de Stat al SUA colaboreaza foare bine cu partenerii romani in asigurarea apararii democratiei de factura liberala in fata ofensivei doctrinei euro-asiatice care promoveaza „democratia i-liberala”, i-a facut pe designerii de la Moscova sa apese niste butoane care pun in pericol interesul strategic al Romaniei. Retorica lui Dragnea si Tariceanu, propagata de vuvuzele mediatice aflate in solda unor corupti cu adanci conexiuni cu serviciile secrete rusesti nu urmaresc altceva decat defectarea Bucurestiului de pe axa Bruxelles-Washington.

Intentia administratiei Iohannis, care a gasit un partner viabil de colaborare in persoana premierului Tudose, de a dezvolta alaturi de companii precum Rayethon, General Dynamics si Lockhed Martin, o adevarata infrastructura de aparare a tarii prin achizitionare de rachete Patriot, tancuri si armament conventional, este atacata sistematic de catre propagandistii rusi, foarte abil disimulati in vectori de comunicare, care se exprima cu predilectie la Romania Tv si Antena 3, precum si in mediul online, prin siteuri ca Sputnik si altele.

Miza fundamentala a Rusiei in ceea ce priveste Romania, cel mai estic punct al democratiei vestice este subminarea potentialului nostru de a deveni independenti fata de necesarul energetic furnizat de companiile rusesti, controlate de oamenii lui Putin. Faptul ca in sectorul energetic s-au descoperit semnificative resurse de gaze naturale in Marea Neagra, pe care companiile americane vor sa le le comercializeze, au determinat oamenii Moscovei din PSD-ALDE sa declanseze un urias mecanism de compromitere a politicilor externe ale tarii. Contributia Romaniei la securitatea energetica in Europa este privita de Moscova ca o amenitare reala a planului de expansiune ideologic-economica catre Vest.

Siluirea Justitiei de catre servantii lui Toader and Co. are ca scop compromiterea tarii noastre in fata partenerilor occidentali, fapt, foarte corect observat de ambasadorul Klemm: „Slabirea legislatiei anti-coruptie expune Romania amenintarilor Rusiei”.

Si acum sa vedem sub lupa cum functioneaza aparatul de manipulare, dezinformare si propaganda a Rusiei in Romania. Pornim de la o constare simpla: Kremlinul a reusit sa-si construiasca o veritabila armata digitala prin care, asemenea unui procedeu din aikido, sa intoarca internetul impotriva occidentalilor care l-au inventat. Rusia are multe instrumente prin care patrunde in spatiul intim al cetatenilor Romaniei: trolli si vectori de imagine, care propaga mesaje anti-occidentale si sustin tezele Kremlinului.

Incepand cu 2012, Moscova a declansat un amplu plan de manipulare a opiniei publice prin troli si boti (softuri care posteaza automat in retelele sociale pe teme prestabilite de programatorii acestora). Rusii apeleaza la fake news, amestecate cu stiri reale care sunt in concordanta cu directia ideologica de la Kremlin. Ele incep prin a fi promovate artificial, ca mai apoi utilizatorii de buna credinta, dar insuficient informati sa le preia ca atare si sa le viralizeze.

Temele favorite ale propagandei ruseseti in mediile media de la noi sunt: Romania-colonie, multinationalele exploateaza resursele tarii, statul paralel, serviciile secrete actioneaza impotriva populatiei, DNA face politie politica, pericolul refugiatilor , George Soros, homosexualii si occidentalii decadenti.

Razboiul pentru suprematie s-a purtat mereu pe mai multe fronturi. Astazi e cu precadere in spatiul virtual si in media, unde se da o batalie teribila pentru cucerirea mintilor si mai ales a inimilor celor care voteaza.