Cum poate sa reziste Romania fiind stransa in triunghiul de forte ruso-germano-american?

1483

„ Tineti Rusia in afara, America inauntru si Germania jos”, ii sfatuia Lord Ismay, primul secretar general NATO pe liderii europeni in 1957… istoria ne certifica, fara dubii, ca britanicul a fost un vizionar.

Astazi, ne aflam cu totii in fata unui tablou straniu. Federatia Rusa forteaza destramarea UE, prin incurajarea logistica si financiara a miscarilor separatiste, americanii sprijina cu toate mijloacele tarile din est, fostele victime ale experimentului criminal, numit comunismul sovietic pentru a se putea mufa integral valorilor democratice: anticoruptie, modernizare si independenta, iar Germania lui Frau Merkel joaca evident rolul DOMINATRIX, acaparand economic toata Europa.

Sa observam lucizi cateva directii care tin de geopolitica pentru a putea intelege ce pozitie ocupa Romania la intersectia liniilor de forta ale triunghiului Germano-Ruso-American.

Nemtii, pe langa masinile SUV Lada, pe care le importa in ciuda sanctiunilor impuse dupa invadarea Ucrainei, sunt dependenti in mare masura de gazul rusesc, fapt pentru care sfideaza fara scrupule mustrarile aliatilor americani din NATO.

Americanii avertizeaza ca rusii folosesc aceasta sete germana dupa resursele energetice, mai degraba din ratiuni politice decat economice. Iata o scurta, dar relevanta analiza :

Nord Stream 1 aduce prin nordul Europei gaze rusesti in Germania.
State din nordul continentului, precum Polonia, se opun proiectului, care ar eroda avantajul Ucrainei de nod principal in tranzitul gazelor rusesti spre statele europene.
Nord Stream 2 reprezinta o colaborare intre colosul de stat rusesc Gazprom si companiile Royal Dutch Shell (Marea Britanie – Olanda), E.ON (Uniper, din Germania), Wintershall (tot din Germania), OMV (din Austria) si Engie (fosta GDF Suez din Franta).
Americanii sustin ca Nord Stream 2 ar majora contributia Rusiei la importurile Germaniei de gaze naturale de la 43% in 2015 la peste 50% pana in 2020, de aceea Berlinul apara cu indarjire proiectul rusesc, desi presedintele Consiliului European, Donald Tusk (polonez) a spus ca Nord Stream 2 nu este deloc in interesul comun al Uniunii Europene.
Senatul american a votat cu majoritate covarsitoare noi sanctiuni asupra Federatiei Ruse adoptand masuri punitive contra entitatilor care asigura sprijin material pentru Rusia in construirea de conducte de export de gaze.
Pentru ca multe firme germane au fost vizate de masurile americanilor, cancelarul Merkel a declarat ca Europa ar trebui sa-si capete o independenta mult mai mare fata de deciziile de la Washington: „ In general respingem sanctiunile cu efecte extrateritoriale, adica cu impact asupra tarilor terte“, a declarat purtatorul de cuvant al lui Merkel.

Acum sa trecem in revista si reactiile Moscovei pe scena internationala:
Kremlinul ameninta ca orice avion al aliatilor SUA in razboiul din Siria care zboara la vest de Eufrat va deveni o tinta! Avertismenul a venit imediat dupa ce americanii au doborat un avion de lupta rusesc apartinand fortelor liderului sirian Bashar al Assad.
Robert Legvold, profesor la Universitatea Columbia, autor al cartii „Revenirea Razboiului Rece“ descrie perfect situatia geopolitica de astazi:

„S-a reluat cursa inarmarii, se curata de praf bombele nucleare, navele si aeronavele de razboi bazaie prin aer si pe mare, se tin razboaie de proximitate si exista conflicte diplomatice din cauza plasarii sistemelor de rachete defensive. Daca tendintele continua,va fi distrusa o cooperare strategica intre SUA si Rusia de care este nevoie pentru a impiedica sa scape de sub control probleme cum ar fi ascensiunea Chinei, cursa pentru explorarea resurselor Arcticii, terorismul international si o lume cu noua puteri nucleare care este mai complexa si mai instabila decat era in secolul XX.”

Sa revenim putin la afinitatile sensibile ale germanilor pentru afacerile cu Federatia Rusa, ca sa intelegem, de ce Merkel se distanteaza din ce in ce mai evident de SUA si isi negociaza prezenta in NATO, in termeni nu foarte prietenosi.

– Firmele germane si-au dublat investitiile in Rusia, in prima jumatate a anului trecut, la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor Bundesbank.
– 5.200 de companii cu capital german au ramas in Rusia in ciuda sanctiunilor internationale.
– Social-democratii, principalul partid de opozitie, sunt adeptii relaxarii pozitiei Occidentului si Germaniei fata de regimul de la Moscova.

Imediat dupa recastigarea alegerilor din Germania, Frau Merkel a afirmat ca europenii ar trebui sa-si ia soarta in propriile maini, sa nu mai depinda de armata SUA, facand o propunere concreta circumscrisa proiectului Framework Nations Concept, privind integrarea armatelor europene pentru o mai buna cooperare si comunicare. Astfel, Brigada 81 Mecanizata a Romaniei si Brigada 4 de Interventie Rapida a Cehiei sa devina parte a Bundeswehr, respectiv Divizia 10 Blindata a Germaniei.
Presedintele nostru, Klaus Iohannis a intuit bine pericolul unei departari de NATO, prin oferta germana, declarand cu ocazia vizitei sale la Washington ca „baza NATO este relatia transatlantica si ea este si ramane vitala”.

Ramane intrebarea: Ce poate face Romania, pentru a –si urmari interesul national in aceasta triangulare de forte ruso-germano-americane?
Raspunsul poate veni din intelegerea conceptului Intermarium, o alianta est-europeana care ar cuprinde Polonia, tara cu valori bine delimitate, anti-rusesti, uesceptice si pro-atlantiste si Romania cu cea mai mare populatie din zona, dupa Ucraina. Asadar, Intermarium ar putea deveni o forta economica si militara, orientata catre lumea anglo-saxona, o adevarata bariera impenetrabila impotriva agresiunii, influentei si amenintarii rusesti, mai ales cand realizam ca antirusismul UE este de carton si exclusiv retoric.
Ce ne lipseste pentru a putea forma alaturi de Polonia un bastion al civilizatiei impotriva asaltului euroasiatic? Pai, raspunsul nu e dificil: performanta, predictibilitate si independenta actului de justitie. Dar se pare ca liderii nostri politici, cu exceptia presedintelui Iohannis, nu inteleg ca atunci cand Europa Vestica se abandoneaza ca o prostituata in bratele vanjosului Putin, e randul istoric al Europei de Est sa preia stafeta…
Intermarium devine, indubitabil, nucleul care patrunde cel mai adanc gandul exprimat de Lordul Ismay, primul Secretar General NATO, adica „sa tinem pe rusi afara, pe americani inauntru si pe germani jos, ca sa fie pace si prosperitate in Europa”.