Cum opereaza mana nevazuta a Moscovei in destramarea unitatii Uniunii Europene prin scindarea Spaniei! Cine mai urmeaza?

1432

Pentru a intelege cu adevarat framantarile separatiste din Spania zilelor noastre, trebuie sa plonjam putin intr-o istorie nevindecata a deceniului al treilea din secolul trecut. Doar asa putem avea imaginea de ansamblu a conflictului dintre Barcelona si Madrid.

Intre 1936-1939, adica cu foarte putin timp inaintea izbucnirii celui de-Al Doilea Razboi Mondial se declansa Razboiul Civil Spaniol, care avea sa ruineze intreaga tara intr-o inclestare ideologica sangeroasa intre republicani si monarhisti. O jumatate de milion de morti si alte sute de mii de raniti din randul civililor, a fost cumplitul pret al incercarii lui Stalin de a exporta bolsevismul in Spania dupa ce ratase experimentul, in anii 20, in Germania devastata de Primul Razboi Mondial.
Tabloul societatii spaniole nu se deosebea prea mult de cel al Europei interbelice. Instabilitatea politica dublata de o teribila criza economica a definit o perioada plina de neintelegeri, si mai ales rivalitati, in interiorul clasei politice. Asa aveau sa se nasca si sa creasca formatiunile de extrema dreapta si de extrema stanga.

Intre 1931 si 1936 aparuse a Doua Republica Spaniola care se opunea regimului monarhist cu capitala la Madrid. Fascistii lui Mussolini si national-socialistii lui Hitler au sustinut Falanga Spaniola ca principala forta de combatere a republicanilor aflati in contact cu URSS-ul dominat absolut de, „tatucul popoarelor”, Iosif Visarionovici Stalin. Atunci incepe sa se ramarce, generalul Franco. Pe 17 iulie 1936 a fost declansata lovitura de stat, initiata in Marocul spaniol de fortele loiale generalului Franco. Sustinatorii monarhiei reprezentati de anti-comunistii nationalisti au preluat posesiunile extra-europene spaniole si au ocupat jumatate din tara. Cealalta jumatate a ramas sub controlul fragil al organizatiilor muncitoresti, anarhistilor si sindicatelor socialistilor sprijiniti logistic si militar de catre sovietici.

Intre cele doua tabere, una sprijinita de comunisti si cealalta cu participarea fascistilor si nazistilor s-a nascut un conflict total extrem de sangeros, fiecare avand forte armate loiale si structuri de propaganda extrem de bine organizate care au divizat societatea spaniola. Curand, socialistii au preluat conducerea republicana trecand la executii si actiuni de o violenta extrema impotriva rivalilor nationalisti, ocazie cu care au murit sute de mii de civili.
Foarte multi prelati catolici si-au pierdut viata, intrucat propaganda bolsevica vedea in Biserica, principala sustinatoare a nationalistilor de extrema dreapta. Raman in istorie incendierea lacaselor de cult, executiile in strada, profanarea cimitirelor. Conform istoricilor, „Teroarea Rosie”se face vinovata pentru peste 100.000 de victime.

Si actiunile rebelilor nationalisti se circumscriu aceleiasi logice a violentei extreme, indreptata impotriva celor cu vederi de stanga, simpatizanti ai cauzei socialiste. Executiile si persecutiile conduse de armata lui Franco s-au numit „limpeza” si au continuat pana la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Se estimeaza ca Teroarea Alba se face vinovata pentru 200.000 de victime in randul republicanilor.

Fara a intelege acest tipar care este asemanator in toate razboaiele de secesiune, nu putem analiza corect situatia actuala, care este straniu de asemantoare cu cea din perioada amintita la inceputul articolului. Revenind la exploziva situatie prezenta nu pot sa nu remarc cateva detalii care sugereaza prezenta mainii nevazute a Federatiei Ruse in dezbinarea dintre Catalonia si Spania…

Inainte ca Puigdemont sa forteze separarea de Madrid si anuntarea orientarii republicane a Cataloniei, initiase relatii stranse cu Rusia lui Putin, care ii trimisese pe liderii sud-osetini si abhazi la Barcelona, pentru consultanta asupra separarii de Madridul monarhist.
Pe 26 octombrie Dimitri Medoiev din Osetia de Sud ateriza la Barcelona. Este important sa notez ca el este ministrul de externe al regiunii separatiste osetoiene, finantata de la Kremlin. Tinta misiunii sale era sa stranga relatia cu mediul de afaceri catalunez, in incercarea de a umple imediat golul lasat de firmele europene care plecau din cauza secesiunii. Medoiev venea si cu scenariul de succes al ruperii Georgiei de catre fortele Federatiei Ruse… Presa spaniola vorbeste despre faptul ca regimul lui Putin incurajeaza despartirea Barcelonei de politica de la Madrid.

Iata ce scrie cotidianul EL PAIS:
„Un politician din Osetia de Sud, cunoscut pentru afinitatile sale cu presedintele rus Vladimir Putin, a vizitat Barcelona in aceasta saptamana. Scopul – stabilirea de legaturi intre conducerea de la Barcelona si cercurile Kremlinului. Dar si o ipotetica independenta a Cataloniei de Spania.”
Si oficiosul Sputnik vorbeste despre aceasta vizita care „promoveaza relatii bilaterale in chestiuni umanitare si culturale”. Analistii rusi vorbesc despre paralelismele existente intre Catalunia si regiunea separatista Osetia de sud, din Caucaz.

„Cu 26 de ani in urma, poporul Osetiei de Sud a luat aceeasi decizie politica: sa-si creeze propriul stat” a afirmat Medoiev pentru Sputnik.
Foarte interesant este faptul ca Dimitri Medoiev, inainte sa aterizeze la Barcelona a vizitat regiunile Lombardia si Veneto, la fel de dornice de autonomie fata de Roma.

Cine mai urmeaza?