Cand vanitosul Trump isi incordeaza pectoralii in fata domnului Xi si intelegi ce capacitati similare de razboi au SUA si China, e indreptatita ingrijorarea globala?

1378

Ecuatia oricarui conflict, de la o banala cearta la un sangeros razboi, contine, indubitabil, aceste ingrediente: orgoliu, vanitate, ignoranta, incrancenare si lipsa de empatie… Daca ne detasam putin de mult prea banalele noastre preocupari zilnice si am privi global realitatea, intelegand holistic legaturile dintre om si cosmos, dintre noi si mediul inconjurator, am intelege un adevar simplu: Fiecare generatie, indiferent de contextul istoric, joaca aceleasi roluri, in aceeasi piesa, scrisa si regizata de acelasi regizor. Se schimba doar decorul si costumele…

Globalizarea ne-a permis sa intelegem sincronicitatea istoriei. Traim cu totii acelasi prezent, impartasim aceleasi depresii si anxietati, caci nu intamplator, suntem cu totii membrii poporului numit umanitate, a carui Patrie este Pamantul.

Asadar, pornind de la aceste constatari, voi radiografia un moment geopolitc, care ma ingrijoreaza cu privire la dinamica urmatorilor ani. In primul rand, la scara planetara, Puterea este in mainile unor indivizi care manifesta acele cinci caracteristici, generatoare de conflict (orgoliu, vanitate, ignoranta, incrancenare si lipsa de empatie), dupa cum urmeaza:

SUA, Rusia, China, Coreea de Nord, Turcia, Iran, Siria, au presedinti instabili, inpredictibili, artagosi, incapatanati si extrem de orgoliosi. Fiecare dintre ei se bazeaza pe capacitati militare extinse, pe economii stabile si emergente, pe servicii de intelligence extrem de performante, pe tehnologii de varf si resurse naturale.

Avem toate datele care sa genereze un scenariu de-a dreptul catastrofal. Zilele trecute, liderul nord-coreean a amenitat lumea occidentala si mai ales SUA cu atacul nuclear, iar Trump a replicat ca are un buton rosu, mai mare si mai puternic… deci…

Dar, cel mai tare ma nelinisteste o alta posibila derulare de evenimente geopolitice, si anume tensionarea relatiilor SUA-China…

Pornesc de la premisa ca presedintele Xi a declarat public ca tara lui este pregatita sa devina cel mai important jucator planetar, intrucat detine controlul absolut al celor trei componente ale Puterii: politica-economia si militara. China are un singur partid de guvernamant, detine astazi resursele si tehnologiile comparabile cu ale SUA si poate influenta fluxurile financiare in toate colturile lumii.

Cunoscand profilul psihologic al presedintelui Trump, la ce pozitie ne putem astepta de la liderul blocului Nord-Atlantic? Mai ales, ca el a declarat inca de la inceputul mandatului ca SUA sunt jefuite de mana de lucru chineza, ieftina si nereglementata international si ca a inceput sa-si piarda rabdarea, cu privire la pasivitate Chinei fata de agresiunea din ce in ce mai mare a Coreei de Nord.

Ce elemente interesante se desprind pana acum? Pai, in primul rand asistam la un inceput de confruntare intre liderii primelor doua economii ale lumii, detinatoare de armament nuclear cu aliati strategici la fel de importanti. SUA se pot baza pe Marea Britanie, UE si restul tarilor membre NATO, iar China are langa ea, Federatia Rusa, Iranul, la fel de competente din punct de vedere nuclear. Asadar, avem un Trump impulsiv si nu prea popular incordandu-si muschii in fata domnului Xi, poate cea mai populara figura politica de la Mao Tse Dung, incoace…

Oare, 2018 ne va oferi atat de ingrijoratoare perspectiva a conflictului americano-chinez?